Nuka Hiva: Anse Hakatea

Er komt veel deining in de grote baai van Taiohea. De boten rollen. Een schommelde boot is niet bevorderlijk voor de zenuwen. Maar 6NM westelijker is een kleine meer beschermde baai. Door de hoge zeegang maakt het achteraan gesleept bijbootje rare sprongen. Zo zie je maar, ook voor een kleine afstand is het raadzaam om rekening te houden met het weer en de golfhoogte. De ingang van Hakatea baai is smal en pas op het laatste moment te zien. Sunshine surft op de golven naar binnen, langs de hoge kliffen. De ene inham met het zwarte strand is bewoond, deze met het witte strand is meer beschermd. Van hieruit zien we de open zee niet. Achter de kokosnotenbomen van het zwarte zandstrand ligt een weelderige groene vallei. Het oogt paradijselijk met de vele bloemen en fruitbomen. Een man waarschuwt ons voor de honden met puppy’s en vallende kokosnoten. “het bronwater is gratis” zegt hij.
Met het bijbootje kunnen we bij hoogwater het riviertje opvaren. De crashende oceaangolven geven ons meestal een douche als we terugvaren.
Vanuit onze kuip spotten we mekkerende geiten op de steile hellingen. We kijken naar het schouwspel van boobies en fregatvogels. De fregatvogels cirkelen op de thermiek. Boobies duiken in het water, fregatvogels proberen hun vangst in de vlucht af te pakken. De met mos begroeide steile Basaltwanden geven ‘s nachts een gouden gloed.
Het bijbootje zakt een stuk dieper als Alexander erin stapt voor een lift van de mooring naar het dorpje. Hij trakteert ons op een HINANO TAHITI biertje. “Deze hele vallei is eigendom van mijn familie” zegt hij
Van Charlotte en Maurice krijgen we uru’s, pompelmoezen, kokosnoten en stervruchten, zoveel als we willen. “De metalen banden rond de stam van de kokosnotenboom? Om te verhinderen dat de mieren de kokosbloemen opeten.” zegt Maurice. Hoe het komt dat er autowrakken staan, in een vallei alleen toegankelijk via een voetpad of het via de zee, weten we niet.
Hakaui vallei – Vaipo waterval wandeling kost 1000CFP/pp (=10$)
Langs het pad staan bloemenstruiken die vlinders aantrekken. Rond de povere open huisjes staan overladen fruitbomen. Kleine paardjes zijn vastgebonden tussen het groen.
Achter het laatste huis is het pad afgeboord met grote stenen. In de dichte begroeiing zijn ruïnes van stenen platformen, lange muren en kuilen te zien. Deze archeologische stoffelijke overschotten van de pre-Europese tijd zijn getuigen van een rijk koninklijk verleden.Verschillende keren baden we tot kniehoogte door de rivier. Een stok helpt voor het evenwicht te behouden. Van glibberige steen tot steen hoppen, wagen we niet.
De bomen zijn mysterieus. Gekleurde hagedisjes ritsen vlug weg. De vogels kwetteren en vrolijk op los. De kabbelende rivier is niet veraf.De vallei eindigt in een nauw, fenomenale hoge canyon van bij na 800 meter hoog.
Van de waterval, achter de begroeide poel, is nauwelijks iets te merken.
Ik ben dubbel gelukkige en dankbaar dat ik deze 10km lange mooie wandeling heb kunnen doen.
Fons waagt een poging om zelf brood te baken. Op het witte strand haar knippen is geen goed idee. Nono’s, minuscule kleine vliegend insecten, bijten venijnig en geven mega bulten en blijven dagenlang jeuken.
Bij het gezin van Teiki en Ku-a, aan de telefooncel, voelen de Franse cruisers zich thuis. Wij kopen er bananen, mango’s, avocado’s en limoentjes.

3 reacties op “Nuka Hiva: Anse Hakatea

 1. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

  Prachtige natuur.
  Het lijkt wel of jullie op een andere planeet zitten. Hier in Europa overal reisbeperkingen omwille van de corona, overvolle intensieve… Ik vraag me af of er daar bij jullie ook besmettingen zijn?
  In quarantaine gaan bij aankomst lijkt me gek, want jullie waren de hele tocht met z’n tweeën in quarantaine.
  Blijf gezond.

 2. Geplaatst door Josette en Guido op  

  Helaba,
  onze wandelingen zijn heel wat minder avontuurlijk! Het is jullie van harte gegund!
  Geniet van al dat lekkere fruit! Wij zijn al blij met ons citroenenboompje 🙂
  Nog veel fun!
  Lieve groetjes,
  Josette en Guido

 3. Geplaatst door Sien luuckx op  

  Wat een avontuur Ritje, zou ik precies niet aandurven.
  Dat lekkere fruit doet me wel watertanden.
  Hoe prachtig omschrijf je jullie tocht wanneer komt jou boek uit?
  Daar zomer, ben je nu jaloers op want hier ligt al 2 dagen sneeuw.
  Het zorgt voor slaaploze nachten bij de fruittelers.
  Vandaag neem ik een rustdag…brrr koud…Is niks maar ijzige wind.
  Geniet van de pracht van jullie natuur, het samenzijn
  Nog een warme knuffel eerst van ons

Reacties zijn afgesloten.