Markiezen: Nuka Hiva

Land in zicht. Markiezen, Gambier, Tuamotus, Society en Australs zijn de 5 eilandengroepen van Frans Polynesië. Ze zijn van vulkanische oorsprong. De Markiezen zijn de jongste en hebben spitse bergen. 6 van 12 eilanden zijn bewoond. ’s Nachts varen we voorbij het eiland Ua Huka. Met het eerste licht zien we hoge pieken (1227m) van Nuka Hiva (27x18km) het grootste eiland van de Markiezen. We varen de grote baai van Taiohae binnen en droppen het anker in het midden. De heuvelflanken zijn dor, het is uitzonderlijk droog. De hoofdplaats Taiohae, niet groter dan een dorp, ligt uitgespreid langs de grote sikkelvormige baai. Om de 14 dagen komt de ARANUI, bevoorradingschip en ferry, aanmeren aan de grote kade.
Michiel en Ariane van de Nederlandse zeilboot Joy komen op de welkom bubbels en brengen een zak met mango’s, limoentjes, mega pompelmoezen en broodvruchten (=uru) mee. Ze zijn al 1 jaar in Frans Polynesië en maken ons wegwijs. Van DPAM hebben we toestemming om te komen, geen probleem bij het aanmelden bij de Gendarmerie. In minimum aan tijd is alles klaar, geld afgehaald, wasgoed gedropt en een simkaart gekocht. Alleen bij de post is het druk. We kopen een Frans brood in de supermarkt, hier zien we producten van ‘Boni’ en Belgische peperkoek, dit aan bijna de andere kant van de wereldbol. Lang geleden dat we Pastis konden kopen. De frietjes smaken heerlijk, net als het zelf gebrouwen bier van Joy.Aan de stadspier liggen vele dingy’s. Haaien verdringen elkaar om een stuk visafval te bemachtigen.
We stappen met slome, elastieken benen. Het warme deken wat we over ons heen krijgen helpt er niet bij. Elk zuchtje wind is welkom. Meer vermoeit dan verwacht. Zwakke plekken laten zich voelen. We nemen de tijd om te aarden.
In het straatbeeld zien we veel dikke SUV’s, in verhouding met de omvang van de mensen. Kleine wagens en slanke mensen zijn in de minderheid. Sommige mannen hebben een opvallend vrouwelijk gedrag. De missionarissen hebben dit niet in de kiem kunnen smoren. Tattoos van symbolische patronen zijn kenmerkend, soms het hele lichaam en een half gezicht. Een bloem achter een oor is sierlijk.
De “Cathédrale de Notre Dame” is gebouwd met hout en stenen van onbewoonde eilanden. Religieuze figuren van houtsnijwerk versieren de wanden.
Oude tipi’s zijn uit stenen gekapt.
Een grote nieuwe is van cement gemaakt en is een ode aan de vruchtbaarheid.
Het overdaad aan tropisch fruit laat onze darmen niet onberoerd.
SY Joy vertrekt naar Hawaï. SY Sea Ya met Rudy en Doris arriveert, de borreltijd blijft.
Na elke regenbui worden de flanken groener. Lente. Vrolijk Pasen allemaal.

7 reacties op “Markiezen: Nuka Hiva

 1. Geplaatst door Josette en Guido op  

  Hallo Rita en Fons,
  ik begrijp niet wat er is verkeerd gelopen, maar van de laatste twee verhalen had ik geen berichtje gekregen. Bedankt om ons hierop attent te maken, want anders raken we eerstdaags niet meer bij gelezen 😉
  Altijd leuk om van jullie iets te horen! Pasen is ondertussen alweer gepasseerd hé. Zeggen dat het de afgelopen paar dagen hier gesneeuwd heef terwijl jullie in de hitte zitten. In de kerstvakantie hadden we er zozeer naar verlangd, maar hierboven dachten ze er duidelijk anders over! Vandaag was het weer OK.
  Wij gaan nu het vervolg lezen.
  Knufs,
  Guido en Josette

 2. Geplaatst door Jeanine op  

  Prachtig dat jullie dit kunnen en mogen beleven.
  Van hieruit wensen we jullie niet alleen een zalig Pasen maar vooral nog een lang en zalig leven.
  Geniet van jullie avonturen, jullie vrijheid en van elkaar, en blijf nog maar ver van België weg.
  Dikke knuffel en dikke kus.
  Jeanine en Jef

 3. Geplaatst door Rik & Bernadette op  

  Aan jullie beiden ook, vrolijk Pasen.
  Mijn grootste eerbetoon moesten jullie langs het graf van Jacques Brel wandelen.

 4. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

  Blij dat we nu foto’s kunnen zien. Wat mij betreft ziet het eruit zoals ik het in mijn hoofd had. Ik veronderstel dat het ook wel aan jullie verwachtigen zal voldoen. Geniet van jullie nieuwe thuis.

 5. Geplaatst door Marc op  

  Vrolijk Pasen
  🌷🌷🌷
  José Marc
  Alles oke hier.
  Groetjes

 6. Geplaatst door Verpoorten-Van Gelder Marc op  

  Wat een verhalen, en belevenissen.
  Vrolijk Pasen.

 7. Geplaatst door Alex op  

  Schitterend ! Wat een mijlpaal in jullie zeilcarriere. Nu genieten van de Markiezen. Ik kraak er nog een paaseitje bij, op jullie gezondheid. Fijne groeten Alex.

Reacties zijn afgesloten.