Onverwacht ‘New Potatoes’

In Maupiti zijn de gebouwen en woningen goed verzorgd. In de voortuinen staan bloeiende planten in grote bloembakken of zijn er graven met plastieken bloemen.
De kapitein vervangt bij het buitenboordmotortje de stukken die hij vorig jaar meebracht.
De waarschuwingen voor hoge deining in Frans-Polynesië zijn voorbij. De gevaarlijke, zuidelijk gelegen pas (ingang tussen koraalriffen) van Maupiti is weer bevaarbaar.

 

 

Zondag 7 mei ’23; vertrek 8h30 – dinsdag 23 mei ’23; aankomst 8h
FRANS POLYNESIE Maupiti – TONGA Niuatoputapu: 1348NM

1ste week op zee
Met het rustig weer start de grote uitvaart. Vroeg vertrek SV Vagebond met een jong frans gezin aan boord, daarna de catamaran Pourqoui-pas, gevolg door SV Vela Dare. Sunshine is laatste van de caravaan.
Op een onweer en squall’s na, blijft de windstilte aanhouden. Spiegelglad oceaanoppervlakte. Mooie zonsondergangen. Een sterrenhemel om van te genieten.
Tergend trage voortuitgang. Onze vertrekdatum op 12 juni voor ons vliegtuig in Fiji nadert met rasse schreden. Uitzonderlijk drinken we ons moed in met een gedeeld blikje bier en troosten ons met een kopje koffie.  Te weinig tijd om Suwarrow, een van de noordelijk gelegen Cookeilanden, te bezoeken.

2de week op zee
Een windstille dag, de kapitein tankt de voorraaddiesel over. Gelukkig bemerkt hij dat de pen, die de giek aan de mast bevestigt, er half uitkomt. Hij is een paar uur bezig om dit euvel op te lossen.
Een regenboog, een goed teken!
We krijgen goede wind als we ter hoogte van de Samoa eilanden zijn. We besluiten om niet naar Apia te gaan. Na enkel dagen goed zeilweer krijgen we wisselende winden en een verwarde zee. Weinig leef comfort aan boord, wel een goeie vaart. De computer berekend dat we waarschijnlijk met Pinsteren toekomen in Fiji. In het weekend en op feestdagen is het niet mogelijk om in Vuda Marine in te klaren. Op onze vaarroute ligt een klein eiland Niuatoputapu, wat behoort tot Tonga. We laten ons verleiding om enkele dagen te rusten op dit afgelegen eiland. We zijn nu over de datumgrens. Maandag 22 mei ’23 hebben we overgeslagen.
Met het eerste daglicht varen we het klein, steil, vulkanisch eiland Tafahi voorbij. De pier van Niuatoputapu ligt in de bescherming van een rif.
Een oudere koppel komt met de auto naar de pier. “We wonen hier vlakbij” zeggen ze. “I’am the chief” zegt man met een wikkelrok en een rood geruit hemd. “Welcome to Tonga! You are the first cruisers since 3 years”. Hij verzoek ons vriendelijk om niet van boord te komen tot de immigratie is geweest.
Tonga is een koninkrijk en heeft zijn eigen bestuur behouden. Dit is uniek in deze regio. Van de 177 eilanden zijn er 36 bewoond.
Een dame met een groen uniform van het Ministerie van Landbouw en een dame met traditionele kleren van immigratie stappen uit een pick-up. Gemoedelijk stappen ze aan boord. “The Americans call it: New Patatoes” antwoordt de dame van immigratie op onze vraag hoe we Niuatoputapu moeten uitspreken. Een gouden rand aan een tand is te zien als ze glimlacht. Van het hoofdeiland Tongatapu krijgt ze geen antwoord en ze neemt onze paspoorten mee.
Eén keer per maand komt een bevoorradingsschip. Dat is pas geweest en de Sunshine mag aan de kade blijven liggen.
Bij de tsunami van 2009 waren de 3 dorpen verwoest. Op het eiland is geen elektriciteitsnet. De vissersboten zijn niet in al te beste condities.
Woensdagnamiddag gaan we de immigratie zoeken om onze paspoorten terug te krijgen. Varkens met biggen lopen vrolijk over de straat. Het is eb (getij is hier meer dan 1 meter), een ware ploetert tuin voor hun. Ze komen eruit als moddervarkens.
We stappen 4 km verder naar het hoofddorp Hihifo. Dat is te ver, ‘Government officials’ zijn bij de ‘High School’. De papieren voor ‘Customs’ worden ingevuld. Stempels in ons paspoort gezet. Ze belooft ons om ze morgen voormiddag terug te brengen.
Na onze uitstap krijgen we bezoek van de juf Engels en haar gezin. Ze brengen ons dikke zoete aardappelen, papaja’s en bananen. De gestoomde broodvruchten zijn ideaal tijdens de oversteek.

 

Donderdag 25 mei ’23; vertrek 12h – dinsdag 30 mei ’23; aankomst 13h30
TONGA Niuatoputapu – FIJI Vuda Marina: 604NM

We hebben ons paspoorten terug en kunnen onze reis verderzetten.
We hebben goeie wind en goeie vaart. De windkracht neemt toe, het wordt een helse nacht. De golven bouwen op. Ze staan dwars en overspoelen Sunshine. Ze rolt en stampt. Zondvloed en zeeziekte maken het voor de kapitein extra moeilijk. We gaan in overleving modus. Met 36 kts wind (8 beaufort) gaan we 6 uur bijliggen. De papaja’s worden overboord geslingerd en de bananen tot moes gelagen. In de badkamer staat water.
Ter hoogte van de Lau groep eilanden is het kalm en gaat de motor aan. Een regenboog op pinksterdag.
Op een fractie van een seconde varen we van 180° westerlengte naar 180° oosterlengte
De laatste 30 uren verbruiken we onze dieselvoorraad en ronden het hoofdeiland Viti Levu.
Via de marifoon laat Vuda marina weten dat ze ons verwachten. We krijgen een warm welkom

2 reacties op “Onverwacht ‘New Potatoes’

 1. Geplaatst door Guido Hermans en Josette Smet op  

  Hallokes,
  worden jullie altijd zo met open armen ontvangen! Wat een warme mensen!
  Fijn dat jullie toch weer veilig in BelgIë geraakt zijn!
  Knufs,
  Josette en Guido

 2. Geplaatst door Mieke op  

  Amai hoe mooi alweer, en wat een ontvangst…geweldig!!!
  Maak het nog goed daar zo ver weg.
  Hopelijk zien we elkaar snel weer .
  Wanneer zijn jullie weer in ‘t land?
  Groetjes en knuffels
  Mieke en Rik

Reacties zijn afgesloten.