Huahine – Happy Hour

Maandag 27maart ’23; vertrek 10h30 – Dinsdag 28maart ’23; aankomst 7h45
TAHITI Arue – HUAHINE Fare: 106NM

Een zalige zeiltocht, perfecte wind met weinig zeegang. Kijkend door de verrekijker zegt Fons “Er is nog een meerboei vrij”.
Huahine (hua=gender, hine=vrouw) is een vrouwelijk eiland. Het profiel van de berg doet denken aan een zwangere vrouw. Hiervoor is fantasie nodig volgens Fons. Aan de geuren en de kleuren heeft het eiland volgens mij ook hippie allure.
Voor ons ligt een boot met een Zweedse vlag. Het is ‘Clary’. We kennen Ulf en Pia van Mar-del-Plata Argentinië, 5 jaar geleden. Ze hebben toen onze touwen overgenomen om naar Patagonië te zeilen. Een blij weerzien. Dagelijkse afspraak voor Happy Hours in de ‘Yacht Club Huahine’ met zonsondergang.
Snorkelen. Het is niet gemakkelijk om met de dinghy de vele koraalhoofden(bommies) te ontwijken.  Rond deze bommies is er veel leven. Pia en ik beginnen al te snorkelen voor we aan de gele boot zijn. De vis van de dag is een triggervis met oranje lippen.
Via een leuke strandwandeling bereiken we “Musee du coquillage”. Geamuseerd vertelt de Parijzenaar over zijn privé schelpencollectie. ‘Levende schelpen met een opening over de ganse lengte zijn giftig, zelfs hele kleintjes kunnen dodelijk zijn’.
Niet ver van het schelpen museum vinden we een vanille plantage. Het duurt 3 jaar voor een vanille orchidee haar eerste bloem krijgt. De bloeitijd is van mei tot oktober. De levensduur van een bloem is 1 dag. Elke bloem wordt manueel met een stokje bevrucht. Van 1 bloem komt er 1 vanilleboon. Wanneer de groene bonen bruin zijn, worden ze verder gedroogd in de zon, 3 uur per dag gedurende 3 maand. Een arbeidsintensief proces.
Een leerrijke uitstap en meer dan 13000 stappen op de teller.
De volgende dag doen we een uitstap de bergen in. Pia is in haar element, ik doe het traag. Beloning: prachtig zicht op de lagune en een papaja en avocado.
Duiken met Pacific Bleu Adventure in de ‘passe Avapihi’. Hier ben ik in mijn element. Voor de eerste keer zien we in Frans-Polynesië een Anemoonvisje (=Nemo).
Rondtoer. We huren een auto bij Isabelle. Onze eerste stop is Maeva. Aan de waterkant zien we oude ceremonie plaatsen ‘Marae’. Er zijn er meer in de schaduwrijke heuvels.
Een beetje verder zien we de vistrappen.Via een zijweg over de een brug komen we bij Galerie Umatatea van Melanie, een Amerikaanse artieste.
Bij de rivier Faie staan een groep toeristen ‘The sacred bleu-eyed eels’ te bewonderen. De alen zijn dik, ze worden goed gevoed.
We lunchen bij “Chez Tara” in het zuiden van Huahine Iti (=klein).
Bij ‘Passion du Pareo’ maken ze kleurrijke pareo (grote doeken) met als thema Tiare bloem. Ulf is gefascineerd door een zelfgebouwde vaa’a met zeil.
De Pizza Mobil heeft ongelooflijke lekkere pizza’s.
Op witte donderdag neemt Vela Dare de meerboei naast de Sunshine. Met goede vrijdag komen er meer wolken over de bergen, we krijgen valwinden te verduren. Bezoek aan ‘Distillerie Huahine Passion’ staat op ons programma. Deze is gesloten omdat ze op feestdagen geen alcohol mogen verkopen. Op stille zaterdag gaan we naar de ‘Gendarmerie’ voor het papierwerk om ons uit te schrijven. De planning is om in juni in Fiji te zijn, daar kunnen we de Sunshine achterlaten en wij naar huis vliegen.