Sunshine terug in haar element

De Zweden Ulf en Pia van SY CLARY sturen ons een foto van de Sunshine in een put in Vuda Marine met de vraag: is het normaal dat er nog een venstertje openstaat? Ze doen de moeite om dit dicht te plakken.
Het blauwe dekzeil over de ingang heeft de storm van november niet doorstaan.
Magali en Willi van SY VELA DARE zijn zo vriendelijk om heel deskundig hun dekzeil er over te spannen.
Jakelien en Tony van SY JAKKER geven ons nuttige tips.
Na 10 jaar ervaren we weer hoe de sneeuw het landschap maagdelijk wit maakt.
De regen is dikwijls spelbreker. Het Schulensbroek verandert in een uitgestrekt waterpartij. Wij doen modderwandelingen.
Fons is zijn buikje kwijt. Secuur telt hij de calorieën en fiets hij op de hometrainer. Op controle trapt hij dubbel wattage als voor zijn leeftijd vereist is. Ik kamp met emotionele twijfels.
We nemen de tijd om het kleinste kamerke te renoveren en de garage te verven.
Lente geeft een onstuimige energie. Witte sneeuwklokjes, paarse krokussen, blauwe druifjes, gele narcissen, rode tulpen volgen elkaar snel op, de bomen staan in een mum van tijd in bloei. Voor de perenbloesems zijn we met de wandeling in Wezenmaal en
fietstocht in Herk te laat. In een week is het frisgroene bladerdek van de haag dicht.
We kunnen nu verjaardagen vieren waarvoor we andere jaren niet thuis zijn.
Een nieuwe voordeur vieren met livemuziek, samen met vrienden en familie vind ik een voorrecht. Ik ben heel dankbaar voor de verbinding en liefdevolle aandacht.
De Belgen Liesbeth en Hans van SY DANCEME sturen een bericht dat ze dicht bij de Sunshine liggen. Ze zijn hier aan het wachten op een nieuwe mast.

Vlucht naar Fiji
Op 1 mei komen we juist op tijd in Zaventem toe voor de vlucht naar Heathrow. Door een persoonsaanrijding stopte de rechtstreekse trein in Leuven. Met zware valiezen 2 keer van perron veranderen is niet prettig. In de overvolle trein voelen we ons als sardienen. “Hadden we niet beter een taxi genomen?’’ vragen we ons af. De service bij British Airways is uitstekend. Voor de vlucht naar Hong Kong sporen we met een
ondergronds treintje naar de juiste Gate. We zitten alleen op een rij van 4 zetels, dat is comfortabel voor de 13 uren durende vlucht. De controle en het veranderen van Gate in Hong Kong gaat goed en we kunnen direct inchecken. Na 10 uren landen we in Nadi (Nandi uitgesproken). Het is in Fiji vrijdagmorgen.
Een warm welkom
We zijn heel benieuwd naar de staat van de Sunshine. Een schrobbeurt met veel water geeft al een heel ander zicht. Binnen zien het er behoorlijk uit, zeker om 11 maanden achter gelaten te zijn.
“Bula” zo begroeten ze ons, met een vriendelijke glimlach. Hun behulpzaamheid is top.
Om te zweten hoeft je hier zelf niet te werken. Ik kan klagen over de hoeveelheid muggenspray die ik gebruik en de muggen weten me nog te vinden.
De airco in de cottage helpt om te klimatiseren. Gekko’s verzamelen zich rond het buitlicht van de cottage. Interessant om naar te kijken. We komen te weten dat ze een klikkend geluid maken. Luid voor zo’n kleine beestjes en hun kakjes zijn ook niet in verhouding.

Velen komen Moederdag vieren in restaurant ‘The Boatshed’. Lang wachten we voor ze de ‘Sea Foot Special met Cassave frietjes’ serveren. Lekker, het wachten waard. Maandag 13 mei is een verlofdag, Girmit Day. Het is 150 jaar geleden dat de eerste groep Indische werkers in Fiji toekwamen om de Britse kolonisten te dienen.
Doordat de Sunshine met de kiel in een put steekt hebben we geen stelling nodig om de vrijboord te poetsen. Roestsporen zijn gemakkelijk te verwijderen met oxaalzuur. Na gelcoat reparaties, polijsten en waxen staat ze terug te blinken.
Het anker heeft zijn beste tijd gehad. We kopen een nieuw Rocna anker bij Boabad Marine.
Met de kruiwagen brengen we de zeilen naar Marshall Sails voor reparatie. Ik ben blij met de nieuwe ritssluiting in de matrasovertrekken. We besluiten om er een nieuwe bimini te laten maken.
Vanaf SY LUPINA kunnen we een mooie zonsondergang zien.
Om het onderwaterschip te behandelen staat de Sunshine op stutten. Onder hun middagpauze doen 4 jonge sterke mannen het schuurwerk. Fons is niet helemaal tevreden en schuur na. Hij plaats een nieuwe dieptemeter. Met de vele riffen is dit een belangrijk instrument.
Primicon, de grondlaag is grijs. De dure antifouling ‘Micron AP’ heeft een petrolkleur. Zondagmorgen om 6h verven we de 2de laag. We ondervinden dat het makkelijker verft als het wat koeler is.
Pinkstermaandag verplaatsen ze de stutten en kunnen we de stempel bijverven. Rond 15h hangt de Sunshine in de lift. Langzaam wordt ze in het water gelaten. De motor pruttel wat tegen. Aan de achterkant worden de lijnen aan boeien vastge-
knoopt, voor neemt Lotte de touwen aan. Sunshine dobbert in de ronde marinekom. Om van en op de boot te stappen moeten we het acrobatische toeren uithalen. Vooral met hoog en laag water is dit moeilijk.
Het is een uitdaging om alle rommel op te ruimen en een plek te geven.
We hebben al veel werk gedaan, maar er is nog veel te doen.Gezellig zijn de avonden die we samen met Liesbeth en Hans doorbrengen.

6 reacties op “Sunshine terug in haar element

 1. Geplaatst door irene op  

  Fijn om jullie reiservaringen te lezen.
  Er schuilt een schrijfster(ver) in de verhalen.
  Ik wist niet dat het voorjaar in Schullen zo mooi geweest was dit voorjaar.
  Ook niet dat er zoveel werk op een boot is voordat je kan vertrekken.
  Heel veel succes met werken en genieten de volgende dagen.
  Het ga jullie goed, daar duimen we voor.
  Lieve groeten,
  Maurice en Irène.

 2. Geplaatst door Liesbeth en Leo op  

  Het voelt zeker een beetje als thuiskomen als je meteen medezeilers om je heen hebt. En de Sunshine wordt weer verwend. Dat moet zo met een boot he. Wij waren heel gelukkig met ons rocna anker. Het kon soms wel eens moeilijk zijn om het terug los te krijgen. En bimini en dieptemeter… dat kan je niet missen.
  Veel succes met het verder in orde brengen van de boot en goede wind bij jullie verdere tochten.

 3. Geplaatst door Valerie op  

  Vaar wel lieve vrienden! En tot heel gauw xoxo

 4. Geplaatst door Guido Hermans en Josette Smet op  

  Hallo Rita en Fons,
  weer helemaal klaar voor een heleboel ervaringen! Geniet er samen van en zo te zien lukt dat heel goed!
  Hartelijke knuffels,
  Guido en Josette

 5. Geplaatst door thierry op  

  goede start van vervolg! succes! thierry outlaw

 6. Geplaatst door Rik & Bernadette op  

  Blij om terug jullie avonturen te lezen.
  Nog veel plezier met het klaarmaken van de Sunshine.
  Bon vent.

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Velden met eenmoeten ingevuld worden.