TAHITI

Een wild varken, 10h gebraden op een spit, dat staat op het menu voor het dinerbuffet. Wij lunchen op het terras kort bij de lagune. Liza heeft heerlijke ‘Poisson cru’, kip met frietjes of rijst geserveerd en Fons kan een koel Hinao bier drinken.
De kokosnotenjacht levert kokoswater voor punch.De weerberichten blijven sterke zuidoostenwind geven.

 

Maandag 1 augustus 2022; vertrek 10h – woensdag 3 augustus 2022; aankomst 7h
FAKARAVA Hirifa – TAHITI Point Venus: 250NM

We durven het kleine weervenster niet laten voorbij gaan en wagen onze kans. Met spijt in het hart dat we in de zuidpas niet kunnen stoppen. Het ziet er mooi uit.
“Joehoe” juicht Yorrit als hij de Sunshine door de hoge golven buiten de pas stuurt. Het vreugdegevoel vermindert, golven overspoelen de kuip. De overkomende ‘squals’ geven sterke wind en hevige regenvlagen. Niemand blijft droog. Met 2 reven in het groot zeil bereiken we snelheid van meer dan 6kts. Op een onbewaakt moment worden we door de kracht van de golven van de ene kant naar de andere kant van de boot gekatapulteerd. De nachten duren lang. Het berglandschap van Tahiti doemt op. Om de 5sec licht de vuurtoren van Point Venus 1sec op. We droppen we het anker in de baai. Blij dat de boot niet meer zo beweegt.
Yorrit, de kapitein van de dinghy, vaart ons naar het zwarte zandstrand. Een vrouw, omringt door wel 30 honden, zegt dat het veiliger is om korter bij de vuurtoren de dinghy achter te laten. Wij vinden ‘Mama’s Beach house’ een excellent restaurant.
Mahina is een schiereiland aan de noordkust van Tahiti. De vuurtoren op Point Venus is 34m hoog en gemaakt door Cook in 1770 ter de observatie voor het traject van de planeet Venus.
Yorrit heeft de gave om de regendagen op te vrolijken. Hij dans en zingt mee met zijn boom-box. “Kijk eens hoe snel die hobby Cats zeilen en hoe vlug ze in de draai hun spi optrekken” merkt hij op.

 

Zaterdag 6augustus 2022; vertrek 10h30 – aankomst 13h
Point Venus – Taina Marina: 10NM

De zon schijnt en er is weinig wind. Bij de ingang van de haven vraagt Fons via VHF toestemming, ook bij het passeren van de luchthaven roept hij 2 keer op. Enorm veel boten liggen aan een mooring. De wind steekt op en bemoeilijk het oppikken van een mooring. Het gaat niet van een leien dakje. Via VHF horen we dat de marine tegen een boot zegt dat er geen mooring-bouy mee vrij zijn. Op onze email hebben ze ook geantwoord dat al de boeien verhuurd zijn.
“De boot van de boei waar jullie nu aanliggen komt waarschijnlijk vandaag terug” zegt Hendrique.“ De boot van de witte boei is naar de Markiezen en zal nog een tijdje vrij is”. We hebben nog maar net veranderd of de andere boot is er al. De dinghy steiger beweegt veel. Ik ga op zoek naar een wasmachine. Yorrit heeft meer interesse in de grote catamarans en zeilboten. Met het terugvaren naar de Sunshine krijgen we, vooral ik, een zoute douche door de windgolven. Dit is niet meer leuk.

 

Zondag 7augustus 2022; vertrek 13h30 – aankomst 14h45
Tania – Papeete Marina: 6,5NM

Oef, er is nog een plaats vrij in Papeete Marina. We varen terug naar de andere kant van het vliegveld. Fons stuurt de Sunshine feilloos in een box. Na 18 maanden liggen we terug aan een steiger. Yorrit is gefascineerd door het motorjacht Lürssen van 80m. Hij is blij met het free wifi.Papeete is de hoofdstad van Tahiti. Tahiti is het grootste eiland (61x29km) van Genootschapseilanden (Archipel de La Société), hier woont 70% van de Frans Polynesische bevolking.
Op de kleurrijke markt zijn er veel standjes met parels, de geur van de Tiara bloem overheerst. Veel opschriften van winkels klinken chinees. De zoektocht naar koelgas voor de frigo is geslaagd. De verdamper is vervangen en er is geen lek meer. Koel bier en cola smaken beter.
Met een huurauto doen we een rondtrip. Tahiti is vulkanisch en verdeelt in 2 cirkels. Langs de grootste Tahiti Nui kunnen we volledig rondrijden. Langs de noordzijde gaat de kustlijn steil om hoog. De hoogste piek is 2241m. De golven beuken op de rotsen en veroorzaken spuiters. Van de 3 watervallen zien we de hoogste.
Aan de zuidkant is er heel druk verkeer.
We willen de hoge surfgolven van Teahupoo op Tahiti-Iti (klein Tahiti) zien. We zien alleen de opbouw voor het kampioenschap. De lekkere Chao Men als lunch maakt de verre rit goed.
Op het gloeiend weidelandschap naar ‘Belvedère du Plateau de Taravo’ staan er veel koeien. Niet normaal voor de tropen.
Op de terugweg langs de noordzijde van Tahiti-Nui zien we veel surfers.

4 reacties op “TAHITI

  1. Geplaatst door Josette en Guido op  

    Hallo Fons en Rita,
    wat een ervaring moet dit alles zijn voor Yorrit! Wij kijken er elke keer weer naar uit om jullie avontuurlijke verhalen te lezen. Hier hebben we vandaag eindelijk een malse regenbui gehad. Onze planten, bomen en gras zullen het goed kunnen gebruiken. Wij hebben vakantie gehouden aan eigen huis. Alle dagen in de tuin liggen lezen onder onze zilverberk. Hopelijk overleeft hij de droogte, want enkel bomen brengen verkoeling op hete dagen. Wij hebben hier geen oceaan rondom ons hé!
    Nog veel plezier samen!
    Guido en Josette

  2. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

    Goed dat de koelkast weer werkt. En weer aan een steiger liggen zal ook wel eens deugd doen.
    Jullie hebben ondertussen al een heel stuk van de wereld gezien. Mooi!

  3. Geplaatst door Anny en Freddy Cleenders Blommen op  

    Weer mooie foto’s en verhalen om bij weg te dromen. Geniet van jullie avontuur.
    Groetjes uit Hasselt
    Anny en Freddy

  4. Geplaatst door Lutgart Hubert op  

    Waauw Rita, wat een fantastische reis maken jullie, alles ongelooflijk mooi en avontuurlijk wat weinigen kunnen meemaken. Geniet er nog maar lang van.
    DANK U, en zó fijn dat wij ook kunnen meegenieten.
    Hier hadden en hebben we een mooie zomer met wel een paar hittegolven, dus spaarzaam zijn met water.Het gras is strogeel, de bloemen verwelken 🤢 Ja we hadden hier tekort wat jullie teveel hebben.Denk ik?
    Ik wens jullie nog héél veel plezier op uw zó ‘n mooie bootreis. Geniet ervan ,en kijk er naar uit om meer nieuws en zeker om je terug te zien als jullie tegen dan (heel waarschijnlijk donkere) België-landje arriveren.
    Knuffels van Lut.🥰💝

Reacties zijn afgesloten.