Papeete Marina

Het bureau van de Marina is rond gebouw met een panoramisch uitzicht over heel de haven. Artistiek! Een ronde patio met drie palmbomen geeft verbinding met de lounge-room en het sanitair. Een jaar na opening zijn de kussens van de zetels al vuil. De afvoer van de douches zijn niet praktisch gemaakt. Zeker als de overbevolkte Deense zeilboten langs geweest zijn, is er overstroming. Bij het Marina gebouw vraagt een dakloze aan Yorrit om zijn drinkfles met water te vullen. Aan de overkant van de steiger ligt een luxe jacht, met meer dan 10 bemanningsleden, voor enkele miljoenen te huur. Een groot contrast in bezittingen op korte afstand. Verblijven in een metropool is een aanslag op de zintuigen. De drukke weg vermindert onze verstaanbaarheid. Het gebrom van generatoren is ’s nachts hoorbaar. De vele sirenes overstemmen alles. In het weekend is de kakofonie volledig. Rondom ons zijn er luidruchtige feestjes.
Het geurenpalet is sterk, sigaretten, urine, zweet, uitlaatgassen……. Ik maak graag een omweg waar ze bloemenkransen maken. De felle kleuren op de markt en winkels prikkelen de ogen. Vele graffiti’s sieren muren.
’s Morgens wandelen we door het mooie park aan de waterkant om een verse baguette in de supermarkt te kopen.
Maandag is een hoogdag voor Fons. Bij ‘Les 3 Brasseurs’ is het bier van de tap en de ‘flammekueche’ aan de helft van de prijs. Er vloeien liters bier.
Het droogseizoen voor de Society eilanden is van april tot november. Niet normaal dat het nu dagen aan een stuk regent. Op Fons zijn verjaardag nemen we de ferry naar Moorea. We stappen voorbij het uitzichtpunt van het Sofitel “la Ora Moorea Beach Resort”. Na een veel te lange wandeling langs de luchthaven kunnen we lunchen in het restaurant van de Golfclub.
Dan openen de hemelsluizen zich weer. Een taxi brengt ons terug naar de ferry. Het wasgoed laten we drogen in de dure wasserette. Voorzichtig stuurt Fons de huurauto door de grote waterplassen op weg om het reddingsvlot te laten keuren. De man is zo vriendelijk om ons heel de werking van het vlot uit te leggen. De keuring van de drukfles zal een 3tal weken duren, zegt hij.
Een vuilbak vol zakdoeken. Yorrit heeft een snotneus van mij overgenomen. Snotteren brengen we hem naar de luchthaven en sieren hem met een kralen- en bloemenkrans. Herinneringen aan een fijne, aangename en leerrijke tijd blijven.
Er is tijd en ruimte om op te ruimen en te poetsen. De kuip wordt grondig onder handen genomen en in de wax gezet. De bronzen aanhechtingen van de verstaging worden gepoetst en gecontroleerd. De juiste maat rondelle vinden we, na lang zoeken, bij de goed georganiseerde ‘VBP Visserie’
De ankerketting is verroest en heeft zijn beste tijd gehad. Verschillende keren stappen langs de drukke straten naar ‘Sin Tung Hing Marine’, ‘Ocean 2000 en ‘NautiSport’ om prijs en kwaliteit te vergelijken. ‘Ocean 2000’ brengt de 110kg, 75m lange, 8mm dikke ketting tot aan de boot.
Van de ankerwinch is de vork om de ankerketting uit de werpen stuk.
Uit een inox plaat slijpt Fons een nieuwe.
De Volvo Penta motor krijgt een groot onderhoud. Nieuwe olie en filters. Regelen van de kleppen. Aan een injector is er een lekje. Bij het vastdraaien gaat de schroef over. Niet het beste scenario. De verdeler van Volvo Penta heeft de schroef niet. Bij ‘VBP’ hebben ze een schroef die een voorlopige oplossing biedt.
Katarine, ‘n Noorse van SY Santosa, is onze gids voor de sportieve uitdaging om naar het kruisbeeld op de heuvel te stappen. Na het stadsgedeelte is de weg steil met omheinde huizen bewaakt door grote honden. Het laatste stuk is een aardeweg door de jungle. We zijn juist op tijd voor zonsondergang.
De laatste weken blijven de meeste regenwolken in de bergen hangen en kunnen we de zon achter Moorea zien ondergaan. De avondschemering geeft mooie kleuren.
Bananendieven zijn actief. ‘Pierke, pierke, pierke’ kwetteren zwarte vogels met een rode poep. In een mum van tijd hebben ze van een gele banaan die op de tafel ligt gegeten. Net als een schildpad komt een koffervis kort bij de Sunshine.
Ik kan het niet laten om stof en katoenen garen te kopen. Een tafelkleed en placemat hebben we gemaakt. Ik zoek inspiratie voor haakpatronen.
De buiskap is aan vervanging toe. Charlotte van ‘Sellerie de Tahiti’ komt ze opmeten en na enkele weken instaleren.
De overschrijving van het voorschot is van ons van de rekening, maar niet bij hun toegekomen. Dit is nog niet opgelost of Worldline laat Fons weten dat er onregelmatigheden zijn gebeurd met zijn kredietkaart. Met beltegoed op skype kunnen we contact nemen. Ze blokkeren de kaart en sturen hem van het kastje naar de muur. Ergerlijk!!!
Zaterdagavond 17 september ’22 horen we via kanaal 16 op de VHF een paniekerige stem van JRCC die een MAYDAY uitroep voor een catamaran in nood, NO van Moorea. De opvarende worden met een helikoper gered.
Daarmee zijn de zorgen dat na 5 weken het reddingsvlot nog niet gekeurd is, er nog veel op de ‘to do’ lijst staat, de verkoudheden en bankperikelen niets.

4 reacties op “Papeete Marina

 1. Geplaatst door Köbi op  

  It is nice to have you as our neigbours in the Marina Papeete. We have done similar things like you and also taken similar pictures. Just one thing we have not really tried yet: Les 3 Brasseurs on a Monday with good beer and “flamekuche” at half price.

 2. Geplaatst door Wim & Sigrid op  

  Werken en feesten!
  Maar ook genieten van vriendschap, regenbogen en zonsondergangen
  Mooi!

 3. Geplaatst door Guido en Josette op  

  Hallo lieve vrienden,
  Wat een belevenissen zeg!
  Alsnog een gelukkige verjaardag Fons en voor Rita, hopelijk is je neusvalling ondertussen genezen!
  Dikke knuffels vanuit Halen,
  Josette en Guido

 4. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

  Dagenlang regen die er eigenlijk niet moet zijn… Ik hoop dat de wind zich een beetje aan de regels houdt.
  En to do lijstjes, die zijn er altijd als je op een zeilboot woont. We hopen dat jullie puntje, na puntje kunnen afvinken. En dat er ook eens meevallers zijn.
  Geniet ondertussen toch maar van de zee, de natuur, mekaar..

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd.