FAKARAVA

De inhoud van 3 grote reiszakken hebben een voorlopige plaats gekregen in de beperkte ruimte van de Sunshine.
Regelmatig vaart Yorrit met het klein bootje een toertje. Vlug heeft hij alle knepen onder de knie.
We zwemmen over naar een andere Motu, hier vindt Fons een geschikte boei en zwemt ermee terug. Kort bij de waterkant zijn er mooi begroeide koraalhoofden met kleurrijke vissen. De kwallenbeten vinden we minder leuk.
De windstille zondag laten we voorbijgaan om de genua erin te trekken. Maandag blijft het de hele dag goed doorwaaien met regenvlagen. Dinsdagmorgen is de klus juist op tijd geklaard.

 

Dinsdag 19 juli 2022; vertrek 10h30 – aankomst 17h
APATAKI Carenage – TOAU Anse Amyot: 36NM

Het anker ophalen is een ander verhaal. Fons wil naar het anker duiken. We komen gevaarlijk kort bij een koraalhoofd, dan is het anker vrij. Alleen op genua zeilen we naar de pas. We hebben stroom mee. Op de oceaan trekken we het grootzeil op. De roze LuLu koekjes bevallen Yorrit niet goed.
Het laatste stuk zeilen we scherp aan de wind. Er liggen veel zeilboten in de valse pas. De laatste gele mooring is nog vrij en die pikken we op. Het is niet de rustigste plaats.

 

Woensdag 20 juli 2022; vertrek 8h45 – aankomst 16h45
TOAU Anse Amyot – FAKARAVA Rotoava: 39NM

De botsende ankerboei houdt ons uit onze slaap. De weersverwachtingen zijn goed en Fons zet de route uit naar Fakarava noord pas. We tuffen op motorkracht door de vlakke oceaan. De Garuae pas in het noorden is een van de grootste. Yorrit staat op de boeg en ziet een paar kleine dolfijnen. 6NM verder bij het hoofddorp Rotoava worden we verwelkom door een prachtige regenboog gevolg door een mooie zonsondergang met een oranje gloed.
Fakarava is een rechthoekig atol, met 30 x14NM op één na de grootste. Het is een Unesco Biosfeer Reservaat. Het is belangrijk de natuurlijke hulpbronnen en menselijke ontwikkelingen harmonieus te combineren. Fakarava betekent ‘mooi of dingen fantastisch maken’. De Franse schilder Matisse (1889-1954) vond dat de oneindige verscheidenheid aan blauwtinten je doen dromen om jezelf te bevrijden.
We zijn de hemel te rijk dat we inkopen kunnen doen. De manen zijn blij met een steak of een hamburger. Zingend “Ia Orana” zo begroeten de mensen ons. Een koeltechnieker vult gas bij. Het is de eerste keer dat hij op een zeilboot komt. Helaas heeft de frigo maar enkele dagen gekoeld.
Vrijdagnacht horen we het gebrom van een bevoorradingschip dat aan de kade ligt. In het weekend bouwen jongeren een feestje op de kade. Uit hun bomboxen, groter dan die Yorrit mee heeft, klink luide muziek. Voor de kerk staat een gedenkteken voor de 193 Franse kernproeven die tussen 1966 en 1996 zijn gebeurd.
Op een gemoedelijk manier kunnen we een duik regelen voor zaterdagnamiddag. Fons begeleidt Yorrit zijn doopduik op het buitenrif op een diepte van 6m. Hij doet dat voortreffelijk. Ik ben trots dat ik dit met mijn kleinzoon kan doen.
Zondag bij het ophalen van het anker zien we een schildpad. We gaan korter bij Yacht Service Fakarava ankeren en brengen maandagmorgen ons wasgoed er naar toe. Met het bijbootje laveren we tussen de koraalhoofden om op het strand te landen. We kunnen Nederlands praten met Ad en Yolande van SY Windsong. We snorkelen op het rif achter hun boot. Op hun Sup plank peddelt Yorrit enkele rondjes. Een grote schildpad steekt haar kop boven water achter de Sunshine. ’s Avonds is de harde zuidenwind voelbaar.

 

Woensdag 27 juli 2022; vertrek 8h30 – aankomst 15h
Rotoava – Hirifa: 28NM

De Sunshine danst de hele nacht op de windgolven en maakt ons dikwijls wakker. Na een sportieve start van de zeiltocht wordt het te scherp aan de wind zeilen en staat de motor bij. We zijn niet  de enige zeilers die gaan schuilen voor de zuidenwind, we tellen meer dan 30 masten. Op de grote zandplaat zien we gekleurde kites in de lucht. Het is hier het walhalla voor kitesurfers.  “Dat zou leuk zijn om te doen” zegt Yorrit

3 reacties op “FAKARAVA

  1. Geplaatst door Wim & Sigrid op  

    Hey Fons en Rita,
    Het ziet ernaar uit dat Yorrit de tijd van zijn leven heeft! 😉
    Wat een prachtige onderwaterwereld!
    Geniet ervan!
    Groetjes
    Wim & Sigrid.

  2. Geplaatst door Rik en Mieke op  

    Wat leuk dat je kleinzoon erbij is.
    Het wordt weer een boeiende belevenis. Wij blijven jullie volgen.
    Groetjes
    Namaste !

  3. Geplaatst door Josette en Guido op  

    Hallokes,
    hoe fijn dat jullie dit alles met Yorrit te kunnen beleven! Prachtige foto’s, maar we kunnen ons inbeelden dat de werkelijke beelden mooier zijn dan de foto’s! Hou het veilig en geniet! Veel fun!
    Hartelijke groetjes vanuit België!
    Guido en Josette

Reacties zijn afgesloten.