Lockdown – Slowdown

Niets moet en dat is goed, ook al staat de koffie, chocolade en alcohol op rantsoen.
In de grote baai Punta Vivero liggen we lange tijd alleen. Er is geen verleiding om met andere zeilers te socialiseren. Sandra en Andreas van SY Pico (tegengekomen in Curaçao en Bonaire) met andere Duitse zeilers hebben ook deze rustige baai gevonden.
Veel wind uit het noorden. Opkruisen in 3 racks om Isla Contadora te bereiken. Een grote Pacific Sierra, familie van de Spaanse makreel, bengelt aan de vislijn.
Goede vrijdag, goed voor een grote bestelling. Henri levert oploskoffie i.p.v. espressokoffie. Voor ons alleen zacht gekookte eitjes met Pasen. Heerlijk, even dutten in de hangmat met de geur van verse ananas.
Jarne, de Leuvense solozeiler op SY Paliter, deelt wel en wee met Holly, een Amerikaanse solozeilster op SY Gecko.
Regelmatig verhindert de sterke stroming en vele kwalen om mijn rondjes rond de Sunshine te zwemmen. De zuidenwind en de deining laten de Sunshine enerverend rollen. Tijd om te zeilen naar het rustig eilandje Espiritu Santo, gelegen ten oosten van het grote Isla del Rey. Een grote tonijn is onze vangst. Krekels geven een concert. Vliegende insecten overdonderen ons. Op het mooie zandstrand knip ik Fons zijn haren. Een klein pad leidt naar een idyllisch strand aan de andere kant.De volgende dag krijgen we gezelschap van Franse zeilers. Terwijl de grote handwas droogt verkennen we de rotsformaties bij Punta Matadero.Juist voor zonsondergang herankeren we ten zuiden van het eiland. De zon komt juist tussen de twee eilanden op.We zeilen terug naar Punta Vivero en poetsen verder het onderwaterschip. Ongelofelijk hoe de schroef terug is aangegroeid.Van de kosmos krijg ik een mooie zonsondergang en zonsopgang cadeau.Mijn verjaardag vieren we met pannenkoeken, goed internet en Cava. Ik ben blij met vele verjaardagswensen.Yuca moet 20 minuten koken in de drukkookpot. Hiervan kunnen we lekkere yucafrietjes baken. Met de naaimachine doe ik wat herstelwerk en maak ik een nieuw hoes voor een luik.Dikwijls zien we in de verte bliksemschichten en dreigende onweerwolken. Van de 5 langoesten delen we een beetje met de Zouterikjes.Dolfijnen! In de baai.
Op 1 mei varen we met de dingy 2NM naar drie eilandjes. Eén boom prijkt op het kleinste en middelste eiland. Op de andere rusten Pelikanen in grotere bomen. Met eb komt er een zandstrandje vrij. Het water is helder. Op de rotsblokken zijn kleurrijke keizersvissen en sergeantvisjes te bewonderen, bij de zandbodem grote roggen en kogelvisjes.Hoog tijd om verse voorraad in te slaan. In de zeiltocht terug naar Contadora vangen we 3 Pacific Sierra’s. Ter hoogte van het eiland Mogo Mogo zien we een grote spuiter en een walvisstaart.Elke keer hebben de bomen meer bladeren. Groen: de kleur van hoop. De rotspartijen op Punta Verde zijn muntgroen. Massa’s pelikanen vliegen in V formatie hoog in de lucht. De rijen pelikanen die over het wateroppervlak scheren wijken uit voor de Sunshine. Bij het ontbijt zien we dolfijnen passeren. Het nieuwe relais is gevonden en geïnstalleerd, nu zal de ankerwinch niet meer haperen. Dinsdagmorgen landen wel 7 vliegtuigjes. Toch niet een teken dat de lock down is opgeheven.
Op Playa Large halen we onze bestelling op. De goedkopere gemalen koffie gemaakt in ons espressopotje smaakt heerlijk.
Slakkengang zeilend op een beetje wind en stroming. Als stroming keert starten we de motor en varen niet verder dan Punta Viveros. Drinkwater maken gaat steeds moeilijker en moeilijker. Het debiet van onze kleine watermaker wordt bedroevend laag. Een extra pompje brengt het debiet terug op peil. Voor het weekend varen de Nederlandstalige boten 15NM zuidelijker naar Espiritu Santo. Een grote Spaanse makreel is onze vangst, die we graag willen delen. Het extra hoogtij door de super volle maan laat het hele strand overspoelen. Aan de smalle doorgang van het idyllisch strand lukt het voor de vuurmakers om de vis te baken.Ondertussen spelen groot en klein in het water op een drijvende boomstam. Op de ankerplaats blijven zeilboten toestromen. ’s Morgens, bij laag tij, voetballen veel cruisers op het strand. Wij klauteren rond een gedeelte van het eiland.Linde en Berber brengen me een cadeau. Een kleurrijk tasje met gemberkoekjes en een zeester/venusschelp armbandje, allemaal zelf gemaakt. Dank je wel voor de super attentie. Zouterik en Insentive varen terug naar Isla Contadora. Sea Ya en Sunshine blijven liggen en krijgen die nacht een heus onweer.
We willen de zuidelijke eilanden verkennen. Tussen Isla Cañas en het grote Isla del Rey is er een beschermd ankerplaats zowel voor de zuidelijke deining als de noordelijke wind.Bomen met witte bloemen verwelkomen ons. Het is er aarddonker en oerstil. De prikken van vliegjes kleiner dan een speldenknop verjagen ons. We varen voorbij Cañas Village. Helaas kunnen we geen internet signaal ontvangen. Op de zuidkant van Isla Cañas zijn er mooie stranden met massa heremietkreeften en palmbomen met kokosnoten.In baai voor Punta Gorda van Isla del Rey zien we dolfijnen. Er is een visnet gespannen en daarom ankeren in de grote baai na Punta Gorda. Op de rotsblokken breken de golven en ik durf er niet te snorkelen. Isla San Telmo is een natuur reservaat, er zou een oude submarine gestrand zijn. Bij onze landing neemt een grote golf me mee en kwakt me tegen de grond.Donkere onweerswolken brengen veel regen. Met tegenwind varen een stuk zuidelijker tot Rio Cacique ankerplaats. Het is een mooie baai met schakeringen van jong groen. Bij de avondval worden we overvallen door ontzettend veel zwarte vliegend insecten die snel hun vleugels verliezen.
We twijfelen, de weerberichten om de zuidpunt van Isla del Rey te ronden zijn niet belovend. We zijn amper langs de oostkant teruggekeerd en zien donkere wolken naar ons toekomen. De sterke tegenwind maakt de boot moeilijk bestuurbaar, zeker voor de nauwe doorgang tussen de ondieptes. Ik vlucht naar binnen en Fons doet zijn T-shirt uit. Hij krijgt een koude douche. We keren en drijven tot de wolkbreuk voorbij is. We overnachten terug aan de zuidkant van Isla Cañas. We varen noordelijk. In het zicht van San Miguel stromen de WhatsApp berichten binnen. Op het zelfde moment zijn we aan het vechten met een grote vis aan de lijn. Bijna één uur duur de strijd. 8kg Jackvis is het resultaat. De 5 cruisers zijn blij met een portie vis.Mijn bezorgdheid groeit evenredig met de berg vuil wasgoed. Er is niet voldoende zoetwater om een handwas te doen. Bij Vista Mar Marina, 45NM ZW van Panamacity is het betaalbaar en hebben ze een wasmachine. Nu nog Fons overtuigen.

3 reacties op “Lockdown – Slowdown

  1. Geplaatst door Wim & Sigrid op  

    Hoi Fons en Rita,
    Jullie leven van de jacht en visvangst! 🙂
    En blijkbaar is Fons een meester in dat laatste!
    Blij nog eens van jullie te horen en hopelijk zien we mekaar binnenkort nog eens terug
    Veel liefs!
    Groetjes
    Wim & Sigrid.

  2. Geplaatst door Josette en Guido op  

    Hoi lieve vrienden,
    wij hebben weeral mee genoten van jullie mooi verslag!
    Tussen haakjes: In België is er momenteel ook wat waterschaarste…maar het avontuur ontbreekt!
    Wandelen, fietsen, de tuin …verder doen wij niks 🙂
    Hou het veilig en gezond!
    Veel liefs,
    Guido en Josette xxx

  3. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

    Niettegenstaande de lockdown lijkt het allemaal toch op een exotische zeilvakantie.
    Proficiat voor de vis, amai. Daar zullen jullie werk aan gehad hebben.
    Blijf gezond en tot schrijfs.

Reacties zijn afgesloten.