Grenzen gesloten

Fons is trots op de grote tros bananen. ‘Pescado?’ vraagt de man. Hij brengt 3 visjes. ‘Yam?’ ‘Plantano?’ vraagt ’n andere. Dit alles voor 9$. De Morea’s geven ons een groot stuk ingevroren tonijn. Voldoende voor verschillende dagen.
 

Donderdag 19 maart 2020; vertrek 12h – aankomst 18h30
Isla Pedro Gonzales – Isla Condadora: 14NM

Alles is klaar om naar de grens van Costa Rica te varen. Nog even kijk naar het laatste nieuws. Costa Rica heeft zijn grenzen gesloten voor bezoekers wegens het Corona-19 virus. Het heeft dan weinig zin om deze 300NM af te leggen. Fons wil graag in orde zijn met ons visum en tekent koers uit richting Panamacity. Het eerste traject is noord, vanwaar de wind komt, soms tot 24kts en de stroom zit ook niet mee. Bij het eiland Contadora liggen nu meer boten geankerd. We laten het anker vallen voor een strand aan de westkant.
 

Vrijdag 20 maart 2020; vertrek 8h30 – aankomst 16h
Isla Condadora – La Playita Panama: 34,5NM

Na het radionetje halen we het anker op. Motorzeilend varen we langs verschillende eilanden, een klein eiland met wel 5 grote huizen op. Pelikanen vliegen kortbij en eentje komt op het bijbootje zitten
Met wisselende wind zeilen we tussen de grote geankerd boten.
Zaterdagmorgen stappen we naar de immigratie bij Flamingo. In ons hoofd spelen zich vele scenario’s af, maar niet dat het kantoor is gesloten. Wat nu? We controleren ons paspoorten, hier staat niet op wanneer we het land moeten verlaten. Zoeken op het internet en vinden dat Europese landen 180 dagen in Panama mogen verblijven. Feitelijk zijn we voor niets tot hier gekomen. Terug bij de Marina worden we niet zo vriendelijk verzocht niet meer aan land te komen. De wasmachine van de marine durf ik niet meer te gebruiken. Met het opgevangen regenwater en het water dat Fons gaat halen aan het dok doen we een grote handwas. Een verlaten motorboot is ingepalmd. Wie waakt over wie?
De ankerplaats loopt leeg.

 

Maandag 23 maart 2020; vertrek 13h30 – aankomst 21h
La Playita – Isla Condadora: 39NM

Een fijne zeiltocht. Met de 18kts wind mee halen we een snelheid van 7kts. Heel spannend om te ankeren in het donker tussen zoveel andere boten.
We bestellen bevoorrading bij Henri, hij levert op het strand. Collectie van afval kost 10$ per boot. Het water voelt koud aan. Voor ik erin stap denk ik; je bent blij als je het gedaan hebt. Tegen de stroom in zwem ik naar het voorst punt van de boot en laat me dan meedrijven naar de achterkant. Fons merkt dat er aangroei is op het onderwaterschip. We checken (teveel) het wereldnieuws. Een zee van tijd om te mediteren, muziek luisteren, puzzelen, lezen of haken. Luieren zonder schuldgevoel. Eten maken en afwassen, de dag is zo om. Het is al banaan wat de klok slaat, ze zijn allemaal in een keer rijp. Gewoon banaan, met muesli, bananenpannenkoeken, gedroogde bananen, bananentosti, bananencake (ik ben er trots op).
We hoppen van eiland naar eiland en zoeken andere horizonten op.

 

Vrijdag 27 maart 2020; vertrek 12h – aankomst 15h
Isla Contadora – Isla Ampon: 9NM

Isla Ampon is een klein eiland met veel mangroven. Tussen de eilanden is er veel stroming. Windgolfjes en vele kleine kwallen, niet uitnodigend om te gaan zwemmen. Vogels vliegen rond een school visjes die uit water springen.

 

Zondag 29 maart 2020; vertrek 9h30– aankomst 11h
Isla Ampon – Isla La Mina: 5NM

Als we het anker droppen is het water heel rustig en het anker houdt goed. Een paar uur later verandert het in een kolkende massa. Dat bedoelde ‘Erik Bauhaus’ in ‘The Panama Cruising Guide’ met: ‘marginal holding’. Geen rustige nacht

 

Maandag 30 maart 2020; vertrek 9h – aankomst 11h
Isla La Mina – Punta Viveros: 5NM

Op Isla Viveros staan grote huizen. Een vliegveld en golfterrein zijn in aanbouw. Achter de pier is er een grote baai. We herankeren omdat te kort bij de boot rotsblokken boven water komen. Met de bijboot varen we naar het strand, mooi is het niet. We volgen met de bijboot de grillige inhammen van het eiland.

Het is niet altijd even zonnig.

5 reacties op “Grenzen gesloten

  1. Geplaatst door Isabelle op  

    Heel blij te mogen lezen dat het jullie goed gaat.. Moeilijk met die gesloten grenzen ?Maar eigenlijk híer hetzelfde… Die covid toch… Niet makkelijk om zo beperkt te mogen bewegen… Genieten jullie maar…
    Heel veel liefs

  2. Geplaatst door Josette en Guido op  

    Hallokes,
    fijn te horen dat jullie nog kunnen genieten! Hier is het deze week ook genieten geblazen van een echte zomerzon! Wandelen, fietsen, werken en luieren in de tuin…het valt al bij al mee. Het ergste is dat zoveel mensen moeten sterven door die onzichtbare vijand hé.
    Nog veel smulplezier met bananen en ander lekkers!
    Dikke e-knuffels,Guido en Josette

  3. Geplaatst door Sien op  

    He lieverdjes,

    Ook hier alleen maar corona. Buiten voeding en apotheek, alles dicht. Bizarre tijd maar wel leuk om deze zomerse dagen te stappen, rust, stilte, fruitgaarden in volle bloesem. Bij de mensen wel angst voor deze onbekende en venijnige vijand. Met ons alles ok. De bib is dicht maar het personeel zorgt voor een ophasldienst. Toch hopen dat alles weer vlug veilig voelt, onze handen zijn ruw als schuurpapier van het wassen. Hou jullie kloek…met banaantjes lukt dat wel en gezond. Tot binnenkort, dikke knuffel

  4. Geplaatst door Alex op  

    Ja, hier ook de grenzen gesloten (en al de rest). We werken nog voltijds door ‘voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie’. Klinkt heel chique, hoop dat men op het einde van de maand ook eens denkt aan mij….
    Jullie zullen ook wel wat veranderingen merken. Maar ‘k zie dat jullie blijven genieten, met of zonder banaantje. Grt Alex.

  5. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

    Toch blij wat te horen van jullie, ook al hadden we ander nieuws voor ogen. Wie niet deze dagen.
    Hou de moed erin. Ooit zal het weer normaler worden hopen we met z’n allen.
    Gelukkig zijn jullie zelfbedruipend op de Sunshine. Zolang je bananen kan kopen…

Reacties zijn afgesloten.