Zwarte parels

Donderdag 2 maart ’23; vertrek 6h – aankomst 17h
Aratika – Fakarava: 44NM

Met de noordelijke wind is Fakarava het best bezeilbaar. Om het atol Aratika te verlaten nemen we de gemakkelijke west pas. Het is een aangename zeiltocht. In de brede noord pas van Fakarava zijn de golven woelig. Bij controle van het anker merkt Fons dat het anker naast een rotsblok ligt. Met verandering van windrichting kan de ankerketting hierin verstrengeld geraken.
Het neefje en nichtje van Wallis herkennen ons. We zijn blij deze lieve kinderen terug te zien.
De ‘poisson cru a la chinois’ bij de snackbar Rotorava is heerlijk.
Dankzij Yacht Service Fakarava hebben we proper beddengoed en is de campinggasfles gevuld. Bij het Mobil tankstation kunnen we 40 liter diesel halen maar voor benzine moeten we wachten tot het bevoorradingsschip geweest is. Woensdag komt het bevoorradingsschip “Cobia”, donderdagmorgen zijn er al geen tomaten meer te krijgen.
De weersvoorspellingen geven variabele wind uit alle richtingen. Juist op tijd kunnen een meerboei oppikken. Het slechte weer en de watermaker perikelen houden ons enkele dagen in de boot gekluisterd.
Het gebouwtje boven het water van de Havaiki Pearl Farm kunnen we vanop de Sunshine zien.  Hugo haalt de oesterschelpen van hun houder en legt ze op een houten tafel.
“Pintade margarififera” of black-lip oyster gedijen het best bij koraalriffen en stellen hoge eisen aan waterkwaliteit en de aard van de stroming. Parels kunnen ontstaan als bevoordeeld een zandkorrel de schelp binnendringt, dan omsluit de oester de indringer met parelmoer. Deze parels zijn grillig van vorm en zeldzaam. Na 3 jaar kan een oester ingezet worden voor het kweken van parels. Om de 3 maand worden de oester ontdaan van hun aangroei. De zwarte mantel aan de rand van de oester geeft de kleur van de parel. Een stukje van meest kleurrijke donor mantel wordt door een Japanse techniek getransplanteerd.
Tussen de opening van de schelpen wordt kleinste nucleus (rond kalkbolletje van 6mm) ingebracht. Minuscuul zet de oester parelmoer rond de nucleus. Na 18maanden wordt de parel geoogst en een nucleus van dezelfde grote als de parel ingeplant. Na de 4de keer gaat de kwaliteit van de geoogste parels achteruit.
De witte spier met citroen is een delicatesse. Van de schelpen worden parelmoerknopen gemaakt. Op het einde van het bezoek worden de gekozen oesterschelpen geopend en krijg je de parel mee.

3 reacties op “Zwarte parels

 1. Geplaatst door jos.theunissen op  

  Boeiend de reis langs de atols.
  Toch heel wat planning komt er bij kijken.
  Zoet water : Rita kan je geen toestel van Elscolab laten overvliegen !? Hihi.
  Parels kweken, wist niet dat dit zo omslachtig was.

  Prachtige verhalen om te lezen.
  Groetjes

  Jos & Lief

 2. Geplaatst door Lutgart Hubert op  

  Rita enFons, Hoe interessant het ontstaan van zwarte parels,en dan die niet te versmaden lekkere oesters! Te begrijpen dat jullie nog niet zo rap naar ons grijze Belgenlandje willen terugkeren, wij stellen ons tevreden met een klein Zeeuws oersterke!
  Geniet er in elk geval maar van.
  Lutgart.😘

 3. Geplaatst door Guido en Josette op  

  Hallo Rita en Fons,
  Mijn reactie op het mooie parelverhaal is beland onder het vorige verslag.
  Prachtige parels, mooie foto’s en boeiend verhaal!
  Dikke knuffels vanuit Halen!
  Guido en Josette

Reacties zijn afgesloten.