TAHUATA

We hebben een afspraak gemaakt met Vincent om de Sunshine uit het water te halen op maandag 19 juli 2021. Vliegtickets Atuona/Papeete en Papeete/Parijs zijn geboekt. In Atuona zijn alle hotelkamers gereserveerd voor het bezoek van Macron. We boeken 2 nachten in Papeete. De fout bestelde Thalys en treintickets (AM en PM verwisselt) zijn omgeboekt. Tax-on-web is ingevuld. Bij de ‘roulotte’ aan het strand van Atuona zijn onze magen meer dan gevuld. We kunnen met een gerust hart vertrekken.

 

Dinsdag 22 juni 2021; vertrek 11h30 – aankomst 15h30
HIVA OA – TAHUATA: 15NM

Het hekanker zit rotsvast. Fons gaat in het water om er een touw aan te maken. Winches-kracht is nodig om het anker uit de zwarte kleverige modder te trekken.
Tahuata, het kleinste bewoonde eiland van de Markiezen, is van Hiva Oa gescheiden door een 4km breed Bordelais kanaal. Er zijn slechts 4 dorpjes. Aan westzijde van het eiland is de zuid/oost deining minder voelbaar. Rustig varen we voorbij verschillende zandstranden met palmbomen en Vaitehu village. De 80m hoge rots met een kruis en een kapelletje scheidt de baaien Hapatoni en Hanatefau. Serge van SY IMAGINE raadt ons aan om in de baai van Hanatefau te herankeren. De ankergrond is er beter. Het is de thuisbaai voor families spinnerdolfijnen. Regelmatig maken ze capriolen. Kwallen vinden dit helder water ook fijn. Ik ben geen fan van hen.
Met de dinghy is het 0,7NM varen tot de kleine havenkom van Hapatoni. De oude koninklijken weg is nog herkenbaar. Langs de dijk staan Tamanu bomen van meer dan 100 jaar oud. Van de noten wordt olie geperst die heilzaam is voor de huid. Dicht het oude kerkje staan me’ae, oude ceremonie plateaus, met een Banyan boom erbij.
In de zondagsmis klinkt een meerstemming engelenkoor van Marquises klanken. Hapatoni is gekend om zijn beenkarvers. We kopen enkele souvenirs. Serge introduceert ons bij de gastvrije Tehina. Het maakt de vele regendagen lichter.
Het hemelwater vult onze watertanks. Het regent zoveel dat er een waterval ontstaat op de klif achter de boot.
Windstoten en ankeralarm verstoren onze nachtrust. ‘Sundowners’ waar we de zon zien zakken in de zee zijn schaars.
De naaimachine is stuk gegaan bij het herstellen van het buiskamp venster. Met een stitcher doe ik de rest.
Onze geplande vroege uitstap is vertraagd. Christophe, een Franse solozeiler, vraagt hulp om in de baai te ankeren.
“Les hommes al la derrière” zegt Tehina.
Met de pick-up van Pierre rijden we, gedeeltelijk over onverharde weg door een weelderig woud met steile hellingen en veel haarspeldbochten over een pas bergpas van 500m naar Hanatetena, het dorpje is gelegen aan de oostkant. De uitzichten op de baaien zijn prachtig.
Aan de kleine havenkom ‘port of Amsterdam’ zijn we getuigen van de woest brekende golven.
In dit dorp is er altijd water en ze maken gebruik van een hydro-elektriciteitcentrale. Een bloemenvrouw woont in het laatste huis. Vanilleplanten, rozen, orchideeën en paradijsbloemen sieren haar tuin.
Sabina, de vrouw van Pierre, verwent ons met een heel lekkere en rijke maaltijd. ‘poisson cru, chevre au lait de coco, poisson grillé, vaches local , riz, tarot, cresson, petit banane roze, gateau,  ….. dit op het grote terras met een wijds uitzicht op de oceaan en het onbewoonde eiland Mahotani.
Op de terugweg zien we gemzen de weg oversteken
Het is tijd om terug te varen. De windmeter geeft nog windstoten van 32kts. In Vaitehu is er een supermarkt. De grote deining in de baai is niet uitnodigend om er te ankeren. Twee zonnige dagen krijgen we aan het witte zandstrand van Hanamoenoa. Heerlijk.

 

Vrijdag 9 juli 2021; vertrek 9h – aankomst 11h30
TAHUATA Baie Hanamoenoa – HIVA OA Baie Tahauku: 10NM

Het eerste gedeelte hebben we stroming mee. In het Bordelais kanaal zijn de golven hoger en onze snelheid slinkt tot maar 2kts. In Baie Tahauku is de ankergrond niet zo ideaal, verschillende keren passen we de ankering aan. Het leven zoals het is: de werf. Timo van MMS verstevigt het stiksel van al het venster van de buiskap. De Engelsen Sue en Andy van SY Spruce zijn zo moedig om zelf hun verstaging te vervangen. Sue heeft last van nono’s en muggen en draag een overal, een contrast met een Bretoen die onder zijn dikke buik een mimi zwembroek draagt. Fons internet en ik praat met de 9-jarige Arthur. Als Franstalige gaat hij in Brussel naar een Nederlandstalige school. Hij zou graag in de Markiezen blijven om in hout tiki’s te maken.
Geen regen, geen wind; ideaal om de genua eraf te halen. Deze opvouwen op het dek gaat beter dan verwacht. De volgende periode zonder regen halen we het grootzeil eraf. In onze beperkte binnenruimte zetten we de valiezen op de zeilzakken. De groenbruine smurrie van de dinghy krijgen is een hele klus.
Maandag 19 juli 2021 met hoogwater rond 11h vaart Fons de Sunshine in de trailer. Voorzichtig wordt de Sunshine op het droge getrokken. Hoog en droog hebben we een goed overzicht over de haven. Achter de Sunshine bloeien bloemen, een rijkdom van hanen.Als eerste komen we aan op de luchthaven van Atuona. De bloemenkransen van de Polynesische passagiers geven een overweldigend tiaré geur.
Airport Tahiti Motel is gemakkelijk te voet te bereiken. In de lakens van het grote bed is geen enkel kreukje te bespeuren. Ik blijf lang onder de douche staan. Woensdag nemen we de bus tot Papeete centrum en bezoeken de grote overdekte markt. Bij de marina gaan we kijken of er bekende boten liggen.
Om 4 uur ’s nachts trek ik mijn vleugels aan.
Voor we ons valies kunnen afgeven controleert men of het visum voor Canada en vaccinaties in orde zijn. Om 7 uur stijgt het vliegtuig op, in Vancouver landt hij om te tanken. Vrijdag rond 16 uur nemen we aan de luchthaven van Paris Ory de metro naar Antony en stappen daar over op de lijn naar Gard du Nord. Het is verschrikkelijk druk. Waarschijnlijk lopen hier meer mensen rond dan er op de eilanden van de Markiezen wonen. Nu is het wachten op de Thalys. Deze heeft een half uur vertraging. Met de laatste trein sporen we naar Schulen. Er is een opvallende moerasgeur ten gevolge van de wateroverlast, en meer muggen dan in FP.

I believe life is beter
When you turn up the Music
Eat too much chocolate,
Walk barefoot
Talk about weird stuff
With weird people
Hug strangers, and go on adventures
Those things won’t make life perfect
But they sure make this strange ride more fun

                                            Brook Hampton

2 reacties op “TAHUATA

  1. Geplaatst door Livia op  

    Wecome back in den Belgiek! Geniet ervan tussen vrienden en familie te zijn 🤗😘

  2. Geplaatst door Josette en Guido op  

    Hallo Fons en Rita,
    Fijn dat jullie veilig terug thuis zijn. Wij hadden eind juli in ons geheugen zitten. Ondertussen zijn jullie al geaclimatiseerd zeker!
    Hopelijk tot binnenkort als jullie wat meer uitgerust zijn xxx

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd.