HIVA OA

Donderdag 3 juni 2021: vertrek 17h – vrijdag 4 juni: aankomst 8h
Ua Huka – Hiva Oa: 58 NM

Eindelijk een weervenster met oosten wind van rond 15kts. Voor de zekerheid reven we het grootzeil. We vertrekken ’s avonds. De wispelturige golven verminder niet als we verder van het eiland zijn. Het is een balk donkere nacht. Squals, regenbuien met windshift tot 30kts, krijgen we over ons heen. Constant moet er bij gestuurd worden. De stuurautomaat is soms het noorden kwijt en laat de Sunshine 180° draaien. De motor wordt telkens gestart om hem terug op het juiste pad te brengen. Fons is de ganse nacht in de weer. Al deze elementen zijn te veel voor Corneel en hij wordt zeeziek, en niet een klein beetje. Hiva Oa is het tweede grootste eiland van de Markiezen. Aan de noordzijde, in de verlaten baai Hanamenu recupereert Fons. In de namiddag varen we naar de baai Haniapa. Dolfijntjes heten ons welkom. Uit de groene bergen ontspringt een regenboog. In een rots (Roche Fatutue) zie ik het profiel van een mannelijk gezicht aan de ene en de andere kant dat van een vrouw. Fons vindt dat ik te veel fantasie heb.
Door het diepe dal loopt één weg met een kleurrijk dorp. We oosten pompelmoezen en bananen.
Zondag; het water is klaar, Sunshine lig tamelijk stil, er is geen reden om het poetsen van het onderwaterschip uit te stellen. Fons doet in apneu de schroef, het roer en de kiel. Ik heb de helft van de waterlijn gedaan, als ik beten voel. Kwalensteken jagen me uit het water. Maandag proberen we verder te doen. We zijn nat, dus de regen is niet zo erg, maar een schommelende boot wel. Daarna zien we dat er vele kwallen rond de Sunshine drijven. Dinsdag regent het de ganse dag.

 

Woensdag 9 juni 2021; vertrek 9h30 – aankomst 15h30
Haniaipa  – Baie Tahauku /Atuona: 26NM

De zon schijnt, we halen het anker op. De zee is rustig en we zeilen voor de wind. Bij de kapen is de zee onrustig. We varen van een noordelijke baai naar de zuidelijk gelegen havenkom. Veel plaats is er niet. Een hekanker voorkomt dat de boot ronddraait. Temetiu is 1276m hoog en het hoogste punt van het eiland. Vanuit onze kuip zien we dat hij dikwijls in wolken gehuld is.
Het eerste wat we aan wal tegenkomen zijn de open poorten van ‘CHANTIER NAVAL DES ILES MARQUISES’. De werf ligt vol met boten. Vincent geeft ons de wifi code, een rondleiding is zijn vernieuwde zaak en een offerte om de Sunshine op het droge te zetten. “Fin juillet, ça allez” zegt hij. Dat is goed nieuws.
Zaterdag nacht word ik opgeschrikt door het geluid van een zware ankerketting. Het bevoorradingsschip ‘Toporo IX’ komt de haven binnen.
Enkele dagen later komt ook de ‘Aranui 5’. Een bevoorradingsschip waar ook een 200 tal passagiers meekunnen om de Markiezen eilanden te bezoeken.
Atuona ligt hier 3,5km vandaan. Halverwege krijgen we een lift en ze brengen ons naar het bureau van Air Tahiti. Hier kunnen ze ons alleen inlichtingen geven over binnenlandse vluchten. De regen laat ons vluchten in het museum van Paul Gauguin en ‘espace’ Jacques Brel.
De Franse kunstschilder Paul Gauguin (1848-1903) is in 1901 naar Hiva Oa gekomen. Zijn 8ste nazaat is hier geboren. Replica’s van zijn werken gemaakt door plaatselijke kunstenaars hangen in het museum. De verfrissingput staat bij ‘Maison du Jouir’, het huis van plezier.
Voor onze muziekminnende vrienden brengen we een ode aan onze landgenoot, Jacques Brel. In 1975 is hij, samen Maddy Bamy, met zijn zeiljacht ‘Askoy II’ toegekomen in de baai waar de Sunshine nu geankerd is. De gebroeders Wittevrongel van Blankenberge hebben de zware taak om ‘Askoy II’ te restaureren op zich genomen. Brel was door de lokale bevolking graag gezien. Hij stelde zich dienstbaar op met zijn vliegtuigje ‘Jojo’.  Brel is in 1978 overleden op amper 48-jarige leeftijd. Het kerkhof is hoger in de vallei gelegen, met een wijds uitzicht over de Taaoa Baai. Op het graf van Brel liggen bloemen en beschreven keien.
De kogel is door de kerk. We zullen in Parijs landen op 23 juli 2021. Kijken er naar uit jullie te ontmoeten.

4 reacties op “HIVA OA

 1. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

  Bij het graf van Jacques Brel gestaan. Geweldig.
  Pas maar op met kwallen. Er zitten gevaarlijke tussen.
  En jullie hebben een plaats gevonden waar je de Sunshine kan achterlaten. Ferm. De Markiezen liggen buiten het orkaangebied heb ik gelezen. Dat hebben jullie goed bekeken.
  Veel succes met alles.

 2. Geplaatst door Bernadette & Rik op  

  Hallo beiden,
  Ik had ook graag Brel willen groeten.
  Bon vent en … goede vlucht volgende maand.

 3. Geplaatst door Livia op  

  Bedankt om ons mee te nemen op jullie fantastisch avontuur. Geniet ervan 🤗😘

 4. Geplaatst door Josette en Guido op  

  Hallo Rita en Fons,
  wat een goed nieuws! Wij dachten dat jullie dit jaar niet zouden afkomen, maar dat is gelukkig anders uitgedraaid! Fijn dat te horen!
  Dikke knuffels vanuit Halen!
  Guido en Josette

Reacties zijn afgesloten.