Uitklaren

Uitklaren kan in Panama met een agent voor 150$ of zelf naar Panama City gaan, 90km van Vista Mar. Wij krijgen het geklaard dankzij de charme van Dennis SY Mach3. Hij heeft veel connecties in Panama. De Port Captain is moeilijk te overtuigen.
De nakende strenge lockdown en drukte van de feestdagen bemoeilijken het bunkeren van de Sunshine. Dinsdag, de dag dat alleen mannen mogen winkelen, vindt Fons bijna geen verse groenten en fruit in de supermarkt Rey. Woensdag staan ellenlange rijen aan te schuiven voor de supermarkten daarom scharrel ik in een groenten/fruitkraam langs de weg in Coronado. Debbie brengt voor ons selder en gember mee en Dennis extra wortelen en broccoli. Laat ons hopen dat we de belangrijkste zaken niet vergeten zijn.

 

Donderdag 24 december 2020: vertrek 12h – aankomst 18h
Vista Mar marina – Isla Bono: 23NM

Zeilend scherp aan de wind. Baken zoutwater spoelt over de pas gepoetste Sunshine. In de schemering vallen de ankers van Mach3 en Sunshine in de kleine diepe inham. Bubbels dat hebben we verdiend.
Veel sterren zijn te zien in de balk donkere nacht. Gerust slapen doen we niet, de rotsen zijn te kortbij.

 

Vrijdag 25 december 2020: vertrek 8h15 – aankomst 16h20
Isla Bono – Las Perlas archipel; Isla Contadora: 38,5NM

Fons vloekt, in de ankerketting is een touwtje verstrengeld. Mach3 zeilt om het eiland, Sunshine tussen de eilanden door. Bij de traffic-line moeten we 2 keer in de regen gaan bijliggen om voorrang te verlenen aan de cargoschepen. Na een windstilte krijgen we beter wind. Het anker van de Sunshine ligt terug op de voorkeur plaats van het voorjaar.
Dennis en Juan brengen bubbels en andere lekkernijen. Een super kerstfeest.
Het voorste zeil trekt ons 3NM verder tussen de eilanden Chapera en Mogo-Mogo. In dit helder water kan ik het niet laten om naar het strand te zwemmen. Maandag morgen verkennen we Isla Mogo-Mogo. Met eb zijn er grote zandstranden met aangespoelde schelpen en koraal. Verschillende rotsformatie, grote vlakke okerkleurige stenen met insnijdingen en merkwaardige lavabubbels zijn te zien. De zon staat hoog en schijnt genadeloos.
Zeilend op weg naar Punta Viveros vangen we 2 grote Pacific Sierras. Helaas is er met vloed geen strand voor een BBQ.
Dinsdagmorgen ligt het zandstrandje bij het één palmboom eilandje er uitnodigend bij. Hier nemen we het onderwaterschip onderhanden. De vissalade van Dennis smaakt heerlijk.
Een regenboog valt uit de wolken. Zonsondergang in het westen en een prachtige bijna volle maan in het oosten bij Isla Bolano en Mogo-Mogo. Ze bieden niet voldoende bescherming voor de nacht en we ankeren terug achter Isla Chapera. De jongens kunnen het niet laten om op het strand een vuurtje te maken. Het zou een perfecte avond zijn zonder al die bijtende beestjes.
Woensdagmorgen met weinig wind en veel stroming varen we om het eiland naar Isla Bayonetta. Fons vaart kort naar het eiland toe om de diepte te peilen, te kort naar mijn zin. Nog tijd voor het vuurritueel en vispapiotten op de BBQ. Bijtende vliegjes storen zich niet aan de insectenspray.
SchorpioenVoor het mooie strand Don Bernardo aan de oostzijde van Isla Pedro Gonzales is SY Plucky Lady geankerd, met de Belgen Luc en Debbie aan boord. Op de Sunshine heeft het kraantje van de badkamer het begeven. Fons verzint een noodoplossing.
Oudejaarsavond op een mooi strand, met bubbels, filosoferen rond het vuur en vers gevangen vis op de BBQ. Meer hoeft het niet te zijn. Het nieuwe jaar goed inzetten met Champagne in kristalen glazen op het strand en een beetje vuurwerk. Alleen ik volledig het volle ritueel door in het schijnsel van de maan in de oceaan naakt zwemmen.
Motorboten komen het nieuwe jaar in de baai vieren. Het idyllische is weg. Door het prima internet hebben we een goede connectie met het thuisfront. De origineelste wens komt van Seth: “Voor opa Fons een nieuw scheermachine”. Van Rafaello kopen we een stam bananen. De aansteker van gasfornuis doet het niet meer. De knop van de batterijhouder is gebroken. Fons lijmt het en verstevigt het met een blauwe stop van een waterfles.
Niet lang nadat SY Bad Bunny in de baai geankerd heeft, krijgen we van John en Kay een uitnodiging voor de Sundowner. Kay heeft, na 3 weken cruisen, nood aan gezelschap. Tostitos met gebakken curie kikkererwten is een goede combinatie.
Zondag is er terug rust in de baai. Kay en ik zwemmen naar het strand. Slenteren wat rond en kijken naar de heremietkreeftjes. Langs de waterkant teruglopend zien we een zwarte haai met zijvinnen en lange staart zwemmen. Dennis is onze reddende engel.
De weervoorspelling geven te veel noorden wind om in deze baai comfortabel te liggen. We verkassen naar het zuiden van Viveros, de vele eilandjes houden de deining tegen.
Veel Pelikanen komen hier vissen.
Er staat nog wat op het to-do lijst voor we het grote sop kiezen.
We hopen na 30 tot 40 dagen op zee in de Markiezen te landen.

4 reacties op “Uitklaren

 1. Geplaatst door Mieke en Rik op  

  Warme groeten en knuffel.

 2. Geplaatst door Alex op  

  Weer hele mooie belevenissen ! Voor 2021, blijven genieten van de kleine en grote dingen die jullie pad kruisen.
  Alle duimen op voor de oversteek naar de Markiezen.

 3. Geplaatst door Josette en Guido op  

  Hoi lieve vrienden,
  amaai…jullie zijn echte avonturiers! Heel wat anders dan dit saaie leventje van ons in deze coronatijden!
  Het is jullie van harte gegund! Wij hopen nog vele mooie verhalen en foto’s van jullie te mogen bekijken! Zo zijn wij ook een beetje op reis.
  Hou het veilig en gezond hé!
  Dikke virtuele knuffels
  Guido en Josette

 4. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

  Comfortabele tocht gewenst, goede wind, rustige zee, genoeg drinken, genoeg eten, genoeg slaap…
  We zijn benieuwd naar de” verhalen.

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd.