Panama kanaal

MARCO – POLO spelen in het zwembad met de Zouterikjes en de Morea’s is leuk.
Fons is zo druk bezig dat hij vergeet me een knuffel te geven als hij met de SY Zouterik vertrekt. Onderweg is zijn communicatie miniem. Ik doe de was, zorg voor extra slaapgelegenheid en deel witte wijntjes met Laurens en Kitty van SY Tiago. Zaterdagmiddag komt Fons terug van Panama met de bus en een half uurtje later vertrek ik om de laatste boodschappen te doen. Wagner vindt me het eerst aan de groenten afdeling van de REY supermarkt. Met Neusa overleg ik de menu’s en koop nog platanen. Bij de groenteboer bemachtigt Neusa de laatste avocado’s. Het laatste avondmaal aan de Atlantische Oceaan / Caribische zee, eten we in het restaurant van de marina.
Het Panama kanaal is 81km lang en geeft een snelle verbinding tussen de Atlantische en Stille Oceaan. In 1881 zijn Franse beginnen te graven. De pogingen zijn mislukt door tropische ziekten en gebrek aan middelen. VS nam het over en kreeg in ruil de rechten voor 99 jaar. Op 15 augustus 1914 werden de sluizen en het kanaal in gebruik genomen. In december 1999 heeft Amerika de rechten teruggegeven aan Panama. De sluizen zijn 33,50m breed en 305m lang. Panamax zijn schepen op deze afmetingen gebouwd. Nieuwe sluizen zijn in juli 2016 in gebruik genomen; hierin kunnen schepen van 49m breed en 366m lang die 12800 containers kunnen vervoeren. Gemiddeld varen per dag 40 schepen door het kanaal.
 

Zondag 23 februari 2020; vertrek 16 h – aankomst 20h45
Shelter Bay Marina – Gatun Lake: 10NM

6 autobanden zijn extra stootwilgen. 4 lange dikke blauwe lijnen liggen op het dek. Fons vindt het niet nodig om de zonnepanelen met een luchtmatrasje te beschermen. Na de voorbereidingen voor het eten onderweg nemen we een uitgebreide douche.

Rustig varen we de marine uit. We zien een Catamaran met extra dikke stootwilgen, hiermee zullen we waarschijnlijk met ‘nesten’. SY Tiago is maar juist buitengevaren en hun advisor springt al aan boord. Hector is onze advisor en hij vraagt “eerste keer voor jullie door het kanaal?” “Neen” zegt Fons “voor mij de derde keer”. De zon verstopt zich achter de wolken als we onder de nieuwe brug doorvaren. Voor de sluizen ‘nesten’ de zeilboten aan beide kanten van de catamaran. Op de kade branden vele lichten. Een patrouille schip van de ‘US Navy’ vaart eerst de sluis in.
Tjaart en Wagner vangen de ‘apenvuisten’ en knopen ze aan de dikke lijnen. De mannekens op de kade halen ze in en leggen ze om een bolder. De sluisdeuren gaan dicht. Bij het stijgen in de eerste sluis is er veel turbulentie. De linehandlers houden de lijnen strak, zo blijft het ‘nest’ in het midden. Als de sluisdeuren open zijn varen we in de middelste sluis. Na de 3 sluis zijn we 27 meter gestegen. De rode grote meerboei op het Gatunmeer is moeilijk te vinden in het donker. Onze Braziliaanse – Belgische keuken is een excellente combinatie.
 

Maandag 24 februari 2020; vertrek 8h10h – aankomst 16h30
Gatun Lake – Playita: 21NM

Voor het ontbijt krijgt Fons een vies werkje, het toilet spoelt niet meer door. De launchboot brengt de Advisors voor de andere boten en wij blijven verwees achter. Wat nu? 20miniuten later stap Hector terug aan boord. Veel Advisors vieren carnaval. Ons VolvoPenta motortje doet goed zijn best. Met snelheid van 7kts komen we toch terug in de buurt van onze ‘nest’ boten. De ‘Chagres river’ voedt het stuwmeer. Het Kanaal ‘Gaiillard Cut’ is terrasvorming in een bergrug gekapt. We passeren onder de ‘Puente Centenario’ brug. Als we toekomen zijn de sluizen nog niet open. De Advisors spreken druk Spaans tegen elkaar. Ze willen dat de Sunshine, de kleinste in het nest, tegen de kademuur aanlegt om te wachten. We hebben dat niet graag, maar we hebben geen keus. De Franse schipper van de catamaran stuurt voorzichtig naar de muur. Na de eerste sluis (Pedro Miguel lock) aan de Pacific zijde varen we in nest over het Miraflores meer en komen we aan de 2 Miraflores sluizen.
We hebben gewuifd naar de webcams. Er klinken vreugdekreten wanneer laatste sluisdeur opent. De Stille, Grote, Pacific Oceaan begint na de ‘Bridge of Americas’.
We bedanken Hector, onze Advisor. Panama city heeft een geweldige skyline.
Wij varen verder tot de ankerplaats van Playita. Het ankeren met Wagner aan het stuur verloopt vlot. Met een mooie zonsondergang ontkurken we de cava.

4 reacties op “Panama kanaal

 1. Geplaatst door Wim & Sigrid op  

  Hoi Rita en Fons,
  Amai, dat lijkt ons opnieuw een indrukwekkend avontuur die doorgang door al die sluizen
  Ik kan me levendig de stress voorstellen om dat zonder kleerscheuren (van de boot dan :-)) te kunnen doen
  Nu lonkt de stille oceaan…
  Benieuwd naar het vervolg!
  Dikke knuffels!
  Wim & Sigrid

 2. Geplaatst door Josette en Guido op  

  Hallokes,
  weer een heel mooi verslag met prachtige foto’s van contente mensen! Ondanks het feit dat wij geen idee hebben wat apenvuisten en bolders etc…zijn, vinden wij het toch altijd leuk om jullie verhalen te lezen!
  Nog veel fun!
  xxx

 3. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

  Proficiat! De stille oceaan!!
  Blij dat alles goed verlopen is.

 4. Geplaatst door Rik & Bernadette op  

  Fantastisch ! Bon vent in de Stille Oceaan ! Hopelijk blijft hij zo.

Geef een respons

Je email adres wordt niet gepubliceerd.