Cristobal: Shelter Bay Marina

Donderdag 6 februari 2020; vertrek 7h20 – aankomst 16h25
Chichime Cays – Linton Bay: 44NM

We wuiven Wagner en Neusa tot ziens en hijsen de zeilen als we ver van het rif zijn. Met noordoosten wind van 10 kts en koers west halen we een comfortabele snelheid van 6kts. We zeilen over een onverklaarbare scheiding tussen diepblauw en groenblauw water. Tussen Isla Grande en het vastenland is het windstil. We zien verschillende gekleurde huizen en…. een auto rijden. Het is meer dan 7 weken geleden dat we een fiets of een auto gezien hebben. We ankeren voorbij Linton Bay Marina samen met andere zeilboten van allerlei pluimage. Zwaluwachtigen scheren over het water. Heel de avond en de nacht horen we huilende honden.
 

Vrijdag 7 februari 2020; vertrek 10h – aankomst 15h20
Linton Bay – Shelter Bay Marina: 28NM

Niet genoeg wind om te zeilen. Tussen de geankerde grote schepen zien we soms dolfijnen. De kranen om containers te lossen zijn van ver zichtbaar. Voor het havenhoofd van Colon Habor steken we haaks de trafic lane over en volgen de west pier tot aan Shelter Bay Marine. De prijs om voor meer dan 15 dagen in de marine te verblijven is 0,80 $/ft per dag. Tweemaal per dag rijdt het marine busje naar het winkelcentrum “4 Alto” in Colon. Sinds de nieuwe brug open is, amper 4 maand, neemt het maar 1/2h in beslag. Het zwembad zorgt voor afkoeling en speelplezier.
Nadat Fons een mail verstuurd heeft met al onze gegevens, maakt hij een telefonische afspraak voor de meting van de boot. Met zoethoudertjes zoals espresso, een koekje en een chocolaatje, geeft de opmeter duidelijke uitleg en vult een heleboel papieren in. Dank zij Mariska en Tjaart krijgen we voldoende dollars vergaart om onze transit bij de CITI bank te betalen. Dezelfde avond mogen we bellen voor onze transitdatum.
Op 12 februari zijn we line-handelers op SY Liberté van de Nederlandse broers Rob en Peter. Bij de ‘New Flats’ wachten we op de advisor. Het overspringen van de launchboat is een seconden- timing. 3 zeilboten vormen een ‘nest’. Eerst wordt door treintjes een tanker bijna zo breed als sluis zelf, in de sluis getrokken. Van op de hoge kade gooit, vanuit ons oogpunt klein mannekens, een apenvuistje (=klein balletje) met een touw naar de pleziervaartuigen. Het dikke touw wordt er aangeknoopt en op de bolders gelegd. Langzaam sluiten de sluisdeuren. Er is veel turbulentie bij het stijgen. De mannekens op de kade worden steeds groter. De vele lichten in het donker maakt het een beetje mysterieus. Tijdens het wachten steelt Michiel de show.
Onze pilot in opleiding doet uitstekend zijn baan en loods ons deskundig door de drie sluizen. Heel het kanaal/sluizen complex is meer dan 100 jaar oud en steun nog steeds op dezelfde techniek. Aan een grote rode boei overnachten we op het Gatummeer. Rond 8h krijgen we onze tweede adviseur aan boord, weer een aangename man. In het Gatummeer zijn er vele eilandjes en het ligt in een groene oase. Voor de 3 sluizen aan de Pacific zijden moeten de pleziervaartuigen voorop. We moeten afmeren langs een toeristenboot. We voelen ons klein voor een dergelijk grote mastodont. Een massa toeristen kijkt toe vanuit het bezoekerscentrum aan de Miraflores sluizen. Na de brug ‘Los Americas’ begint de stille oceaan. Moe, maar een ervaring rijker brengt een taxi ons terug naar de Sunshine.
Donderdag gaat Fons mee op SY Zouterik

De transit van de Sunshine is voorzien voor zondag 23 februari. Jullie kunnen ons volgen op de website van het Panama Canal. https://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html
Waarschijnlijk zondag rond 19h (+6h voor België) voor de eerste sluizen en maandag rond 16h (+6h) bij Miraflores sluizen.

Je kunt ons ook volgen op Marinetraffic https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-79.949/centery:9.368/zoom:13
Om ons te vinden vul MMSI nummer 205664900 in.

2 reacties op “Cristobal: Shelter Bay Marina

 1. Geplaatst door Josette en Guido op  

  Hola,
  Wat een belevenissen zijn me dat! Hoe gaan jullie ooit het saaie leven in België nog gewoon worden???
  Dikke knuffels van ons allebei voor jullie allebei! xxx

 2. Geplaatst door She Twins Liesbeth op  

  Waw, inderdaad een ervaring rijker.
  De stille oceaan!
  Ik wacht nog even om proficiat te zeggen tot de Sunshine er ook door is. Maar met de ervaring die jullie nu al hebben en de hulp van bevriende zeilers, zullen jullie er niet meer voor wakker liggen denk ik.

Reacties zijn afgesloten.