Ilsas del Rosario & San Bernardo

Archipiélago: Ilsas del Rosario & San Bernardo – Sapzurro

Stefan, afkomstig van Bogotá, nodigt ons uit voor een lokaal zondagsontbijt. Het is uitgebreid en het sinaasappelsap vloeit rijkelijk uit de persen.
Drukke dagen met bevoorrading, overvolle karen bij de “Jumbo” en “Exito” en meer dan overvolle tassen en rugzakken met groenten en fruit bij de Mercado. Veel leuker om dit samen met Linde en Mariska te doen. Telkens met traktaties bij Juan Valdez.
De wasmachine draait de laatste wasjes. De sanitaire ruimte met airco zullen we hard missen. ‘Ooooh’ zucht iedereen die er binnenkomt.
 

Vrijdag 19 december 2019; vertrek 10h30 – zaterdag 20 december 2019; aankomst 13h
Santa Marta – Isla Grande (Islas del Rosario): 126NM

De ‘Zapre’ is getekend. Met de resterende COP betalen we de marine. Amper vertrokken, krijgen we een oproep van SY Zouterik dat er wat is misgelopen met bij tanken van diesel en dat ze terug gaan naar de haven om de boel op te kuisen.
Eerste rack naar het westen al motorzeilend, er te weinig wind is. Het tweede track ZW zeilen we met een wind tussen de 15-20kts een snelheid de 5-6 kts. In de weinig uren dat ik wacht doe maken 2 brekende golven in de kuip me kletsnat, zelf in de kajuitingang. We zien een zeilboot kortbij te komen. Het is SY Leva Vento komende van Cartagena. Niet duidelijk afgesproken en toch op dezelfde tijd aankomen. De archipel ‘Islas del Rosario’ bestaat uit een groep van 17 eilanden waarvan ‘Isla Grande’ het grootste is. De ankergrond aan de zuidkant is niet te vertrouwen. Aan de westkant nemen we een mooring, tussen de verschillende eilandjes in helder water. Verschillende vissers komen langoesten aanbieden. Ik mag van Fons niet gaan snorkelen zonder een boei mee te nemen, zo kunnen voorbijkomen boten mij goed zien.

 

Maandag 22 december 2019; vertrek 8h30 – aankomst 14h30
Isla Grande – Tintipán (San Bernardo Archipel): 25NM

Koers is ZZW. Bij gebrek aan wind, motoren we. Deze snelheid vinden veel dolfijnen fijn om in de boeg van de Sunshine te spelen.

10 kleine eilanden vormen het archipel ‘Islas San Bernado’. ‘Tintipán’ heeft veel mangroeven. De moorings liggen ver van elkaar. Fons snorkelt om te zien of de mooringboei stevig genoeg is, en ik blijf rondhangen in het water. Bewonder klein rifje vol klein zeeleven, in het zand ligt een vis met grote vleugels. Ik palm een adelaarsrog achterna en schrik van het geluid van een motor. Boven water zie ik dat een boot van de Armada me voorbij komt. Ik palm zo vlug ik kan naar de Sunshine. De Armada komt me een standje geven dat ik niet mag snorkelen zonder dat ik zichtbaar ben voor de boten. Ze inspecteren de boot niet zoals ze bij de Nederlandse boten gedaan hebben. De volgende dag als ik met Neusa ga snorkelen neem ik braaf de rode duikboei mee. We zien vele glazen flessen in het zeegras, verschillende zeesterren en een zwart-witte schorpioenvis.Samen bezoeken we ‘Isla El Islote’. Het is het dichtst bevolkte eiland van Colombia. Het wordt overrompeld door toeristen die voor 5000 COP in een klein bassin springen met te veel gevangen Tarpons en een Engelhaai. Er staat een groot afdak met zonnepanelen. In ‘Isla Múcura’ zijn er mooie stranden. Er ligt meer afval naast de vuilbakken voor selectief afval als erin. Langs wandelpad met veel kokosnotenpalmbomen stappen we naar het naar het dorpje. Het wasgoed hangt over laaghangende draden. We spenderen onze laatste luttele COP aan ‘Club Colombia’ bier en een ‘Aripa’ voor elk.Kerstavond smullen we van, door Nuesa en Wagner zelfgemaakt, platanen gnocchi en tomatensaus. We krijgen van hun memorabele kerstcadeaus.
 

Woensdag 25 december 2019; vertrek 10h30 – donderdag 26 december 2019; aankomst 11h30
Tintipán – Sapzurro: 90NM

Als kerstcadeau krijgen we goede wind om ZW koers te zeilen. De dolfijnen vinden dat de Sunshine niet snel genoeg vaart om in haar boeg te spelen. We stoppen niet op ‘Isla Fuerte’, we willen zo snel mogelijk de Zouterikjes vervoegen. Ze hadden dadelijk bezoek gekregen van de Armada en maar toestemming gekregen om maar 48uur in Sapzurro te verblijven. Dus dachten we dat ze al in Panama waren. Tjaar bedenkt een stuk ankerlier scenario om er langer te verblijven. Sunshine verlegt een beetje de koers naar het laatste dorp van Colombia. Sapzurro is het best bereikbaar met een boot, het is omringd door steile groene heuvels. Er zijn veel rugzaktoeristen. Tussen SY Joy en SY Zouterik ankeren we de Sunshine. Om een lijn naar een boom te krijgen zijn we aan het klungelen. De lijn wil niet goed afrollen en Fons valt in het water.
De Zouterikjes hebben taart gebakken voor Mariska haar verjaardag op kerstdag. Wij eten er zoveel van dat we geen avondeten meer nodig hebben. Het hemelwater spoelt al het zout van de Sunshine.
In de vroege ochtend horen we de brulapen.

Reacties op “Ilsas del Rosario & San Bernardo

 1. Geplaatst door Josette en Guido op  

  Hoi lieve vrienden,
  kleurrijke foto’s en mooi verslag! Het filmpje krijg ik spijtig genoeg niet open.
  Hier is het grijs somber weer. Jullie zonnige verhalen fleuren ons helemaal op!
  Heel hartelijke groetjes,
  Guido en Josette

Reacties zijn afgesloten.